10 olcsó ötlet, amitől jobb lenne Pécs

Összeszedtünk pár olyan külföldi példát, amit ha átvennének itthon is, boldogabb lenne az élet. Próbáltunk olyan Pécsen is alkalmazható ötleteket hozni, ami nem, vagy csak alig kerül pénzbe. 

Igazi WC kutyáknak

hirdetés

Kertvárosban még mindig bokáig járnak a kutyaszarban, pedig már 12 éve, hogy az első kutya „wc”-k kikerültek a pécsi utcákra. Azóta sem terjedtek el, pedig feltalálója remek konstrukciót alkotott: egy szemetes, felette pedig egy műanyag zacskó tartó, amelyből már a behelyezés után kilopják a kakis zacsit. Brüsszelben, ahova elég gyakran eljutnak a döntéshozók, ezt így csinálják: Farönkökkel körbekerített kis terület, homokkal és kaviccsal felszórva. Ezt persze bizonyos időközönként cserélik is.

bruxelles kutya wc

OK_csik

Szelektív gyűjtés szebben

Nálunk színes műanyag UFO konténerek rombolják az utcaképet a belvárosban, ahol mindennapos a derékig turkáló csövesek látványa. Több olasz és spanyol városban ízléses fémből készült a város címerével ellátott, környezetbe illeszkedő gyűjtőszigetek ösztönzik a lakosokat a szelektív gyűjtésre. Ezeket úgy alakították ki, hogy esélytelen a kifosztásuk, mert a hulladék egy talajszint alatti tárolóban gyűlik.

szelektiv spanyol segovia3

OK_csik

Hegyi buszjáratok a bringásokért

A Tüke busz üzletszabályzata egyértelműen fogalmaz:  „NEM SZABAD FELSZÁLLNI AZ AUTÓBUSZRA kerékpárral, illetve olyan tárgyakkal, amelyek az utasok testi épségében, ruhájában vagy a járműben kárt okozhatnak…”

bus bicikli2

Itt a megoldás: Több osztrák, olasz, svájci társaság a busz belsejében vagy a hátulján kerékpár szállító alkalmatosságokat szerelt fel, ezzel ösztönözve a kerékpározást és növelve a cég bevételét. Pécsen sokan talán a buszjegy kétszeresét is kifizetnék azért, hogy a Misináról vagy a Dömörkaputól gurulhassanak egy jót le a városba. Valószínűleg még a Mecseken élők közül is sokan választanák reggelente autó helyett a bicajt, ha egy fárasztó munkanap után hazafele nem kellene 100-200 méteres szintkülönbséget legyűrni.

Így szívnak a téli sportok kedvelő is, ha végre esik a hó, a busz már nem jár a Misinára, pedig milyen sikeres lehetne egy ilyenkor beállított hólánccal felszerelt kisbusz, amely síelőkkel és szánkózókkal töltené meg a hegyet.

Bus bicikli1

Ezzel könnyebb lenne bringázni a Mecsekben

OK_csik

Tömegközlekedés egyszerűbben

A menetrend és a menetrend web címét tartalmazó QR kód – ennyi információt látni a pécsi buszmegállók tájékoztató tábláin, ahol még elég sok minden elférne, és igény is lenne rá. A QR kódot is lehetne elmésebben használni, hiszen több mint egy gépelt A4-es oldalnyi szöveget képes tárolni.

Két példa a sok közül, hogy még mi fér el egy A4-es papíron:

bus menetrend2

Párisban egy térkép a busz útvonalával, irányával és látnivalók megjelölésével. Kisméretű digitális kijelző az érkezésig visszalévő idővel. Piktogramok és öt nyelven elérhető tájékoztató, valamint jegy és bérletinformációk.

Jeruzsálemben: Részletes térkép a megálló környékéről, bejelölve gyalogátkelőhelyek, környező megállók, átszállási lehetőségek, csatlakozó buszjáratok, látnivalók, közintézmények.

Angliában eltérő színnel és táblával jelzik azokat a megállókat, ahol a busz csak akkor áll meg, ha integetünk neki, ezzel is felgyorsítva a tömegközlekedést.

london bus

A több országban táblákon nagy betűkkel a megálló neve, és az elérhető buszok száma, ezért távolról is olvasható.

Nálunk szigorúan ragaszkodnak a megállókhoz, pedig sok példa van arra, hogy a kis forgalmú vonalakon és a mini buszos járatokon igény szerint is le vagy fel lehet szállni, elég szólni, vagy integetni a sofőrnek.

OK_csik

Motor parkolás

A pécsi motorosok láthatóan oda parkolnak, ahova szeretnének, teljes káosz uralkodik a belvárosban. Jellemzően szeretik elfoglalni a biciklisek elől a parkolókat, de járdákon köztereken is akadályozzák a gyalogosforgalmat. Célszerű lenne motor parkolóhelyek kialakítása /felfestése a belvárosi nagy forgalmú helyeken, önkormányzati ügyintézési hivatalok és bevásárlóközpontok körül. Olaszországban már jól működik, sőt van ahol a kormányra szerelhető zárható parkolójegy tartót is kötelező használni.

motor parkolas-1

OK_csik

Buli utáni vizelés az utcán

Hétvégén, reggelente penetráns húgyszag jellemzi a pécsi belvárosi kapualjak környékét. Mivel a nyilvános illemhelyekből csak néhány van, és azok is csak nappal működnek, az utca marad az ürítésre. Ez a probléma leginkább a férfiakat érinti, ők azok, akik pisásan simán összehugyozzák a várost. Pedig lenne más megoldás is.

utcai wc holland

Utcai piszoár Hollandiában

Sok európai városban évtizedek óta üzemelnek nyilvános nyitott piszoárok, de amit egy angol fiatal talált ki, az mindent visz. Íme a megoldás: Kuka piszoár!

kuka wc2

Íme az angol kukaWc

Vagyis néhány éve Angliában szemetesbe is hugyozhat a részeg ember.  A brit törvény tiltja a nyilvános vizelést, kivéve a terhes nőknek, vagy amikor a vizelés az illető saját járművének valamelyik hátsó kerekére irányul és a jobb kéz az autón nyugszik.

A kukába vizelés ötlete Stephan Bischof (24) angol designer találta ki, mert zavarta, hogy egy egész estés piálás után, hazafele kénytelen összehugyozni a várost. Magyarországon szabálysértésnek számit, a helyszíni bírság ebben az esetben is 3–20 ezer forint között mozog.

kuka wc

OK_csik

Buli a parkokban

„Pécs közigazgatási területén, a közterületeken a szeszes ital fogyasztása Tilos” – a városi rendelet egyértelműen fogalmaz – elsősorban az állandóan részeg hajléktalanok és koldusok miatt. Így viszont nem csak ők, hanem mindenki bukja a tőlünk nyugatra már jól bevált rögtönzött német grill partikat, vagy a franciák és a britek minden naposnak számító piknikjeit.

Ha jársz-kelsz, tőlünk nyugatra azt veszed észre, hogy az emberek használják és a maguk kedvére alakítják a köztereket. Összegyűlnek, találkoznak, játszanak és jól érzik magukat. Van aki egy labdával, van aki egy üveg sörrel a kezében. Nincs saját kerted, hiper-szuper grill tűzhelyed, nyaralód? Sebaj, van egyszer használatos faszénsütő. Azzal aztán irány a park, előkerül a sör, bor, meg a húsok, jönnek a barátok, és az egésznek akkora örömfaktora van, amekkorát maximum a nagyi rántott húsa múlhat felül. Van ahol már a városüzemeltetők tovább ötleteltek, és vandál biztos grillsütőket helyeztek ki a parkokba, ahova már csak a faszenet kell magaddal vinni. A Tettyén például nagyon ütne egy ilyen.

grill a parkban3

OK_csik

Becsületkassza – szedd magad

Érik a barackod, cseresznyéd, zöldséged vagy akad pár szál virág a kertedben? Tegyél ki egy metszőollót és egy mérleget, írd ki az árakat, és persze egy konzerves dobozból eszkábált perselyt, estére biztost megtelik apróval. Németországban ez jól működik, legyen az élelmiszer, de lehet akár régi könyv vagy képeslap, bármit el lehet így adni. Hogy ez Magyarországon mennyire működne, az kérdéses, de egy próbát megérne.

becsuletkassza2

OK_csik

Egységes közterületi hamutartók

Gusztustalan és ízléstelen a hamutartók lepték el a pécsi kocsmák, éttermek és szórakozóhelyek környékét, amióta tilos a dohányzás ezeken a helyeken. Van, ahol kitesznek használt konzerves dobozt, van ahol még azt sem. Sok országban felkészültebben vezették be a dohányzást tiltó rendeletet, ezeken a helyeken az egységes, falra szerelhető hamutartók alkalmazását is kikötötték a vendéglátó helyeknek.

hamu1

OK_csik

Kocsmai feszültséglevezetés mesterfokon

A németek már régóta híresek szexuális szabadosságukról, az idősebbek emlékeiben még erősen élhetnek a balatoni nyolcvanas évek, az NDK-s lányok, akiknél még a nyelvi akadály sem okozott problémát. A németeknél különösen túlteng a levezetetlen szexuális energia, feltehetően ezért találták ki a Travel Pussyt, vagyis magyarul az Utazó Puncit.

Ez a segédeszköz szinte minden étterem, kocsma, söröző férfi mosdójában kapható, az óvszer-automata tartozéka már több évtizede, és talán a jövőben a menekült ügyet is segítheti.

Ez tulajdonképpen egy a műanyag zacskó, amit a leírás szerint meleg vízzel kell megtölteni, így egy puncit formáz, és máris indulhat az akció.

utazo punci

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter