1000 ékszerrel segítene a beteg gyerekeken a pécsi ötvös

A Kickstarteren is beindította akcióját Gajcsi Blanka, aki 1000 darab japán darut készítene ezüstből, a pénzt pedig a Szemem Fénye Alapítványnak adná. Ez az a szervezet, amely gyógyíthatatlan beteg gyerekeknek nyújt lehetőséget ingyenes terápiás kezelésekre és bentlakásra. 

A fiatal pécsi ötvöst a japán 1000 daru legendája, pontosabban egy 12 éves japán kislány erőfeszítései ihlették meg.

hirdetés

– „Mindenkinek van egy álma… A legenda szerint a kívánság 1000 daru meghajtogatásával valósággá válik. Egy japán kislány története inspirált, aki élni akart, de a betegsége legyőzte, mielőtt meghajtogatta volna az 1000 darut – mondta az OK!PÉCSnek Gajcsi Blanka.

A történet szerint Szaszaki Szadakó kétéves volt, amikor szülővárosát, Hiroshimát atomtámadás érte. Tizenkét éves koráig egészséges, sportos kislány volt. Abban az évben egy futóversenyre gyakorolva egyszerre rosszul lett. Az orvosok leukémiát állapítottak meg nála, amely az atombomba utóhatásaként jelentkezett.

A kórházban egyik barátnője egy ősi japán legendát mesélt Szadakónak, miszerint aki ezer darumadarat hajtogat, annak valóra válik egy kívánsága. Szadakó csak élni akart. A papírhajtogatást a kórházi kezelés nyolc hónapja alatt egy napra sem hagyta abba. Mindvégig hitte az életet. Halála napjáig, 1955. október 25-ig 644 darumadarat sikerült elkészítenie. Az ezer darabhoz még hiányzó darumadarakat barátai készítették el és helyezték mellé a sírjába.

Neki tehát nem sikerült, mégis világszerte lett szimbólum a kislányból és történetéből.

Gajcsi Blanka ezért 1000 darab ezüst darut akar elkészíteni, és aki vásárol ezekből, az valójában a Szemem Fénye Alapítványt, illetve a gyógyíthatatlan beteg kisgyermekeket támogatja majd.

– Az 1000 wishes egy olyan jótékonysági projekt, melynek célja, hogy 1000 ezüst daru elkészítésével a pécsi gyermek hospice házat támogassam, így beteg gyermekek álmát segítsem valóra váltani. Az ékszerek számozott példányokban lehet megvenni a  Kickstarteren, a pénzt pedig az alapítványnak juttatom el – magyarázza Blanka.

Eddig egyébként már 9 darabot készített el.

Ha te is segítenél abban, hogy valóra váljon egy kisgyermek álma, akkor támogasd a pécsi művészt.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter