12 év után térül meg egy kiadható lakás ára Pécsen

Debrecenben és Szegeden 13 év kell ehhez, Győrben pedig 15 – az Ingatlannet részletes elemzése szerint. 

Az év elejétől egyre kedvezőbb feltételekkel igényelhető CSOK miatt a tégla- és panellakások országos szinten egyre közelítenek a válság előtti árszinthez. 2016 második felében megéri ingatlanba fektetni? Hol, milyen megtérülésre számíthatunk az albérletárak alapján? Ezt számolta ki az Ingatlannet.

hirdetés

Szárnyal a piac vidéken?

A válság előtti szintet túlszárnyaló tendencia figyelhető meg Magyarország hat legnagyobb városában, kivéve Miskolcon.  Miskolcon ugyanis az albérletárak a mélyponthoz közelítenek. A kiadó ingatlanok négyzetméterenkénti átlagárai Debrecenben 8,3;  Szegeden 24,6;  Pécsen 5,5 százalékkal növekedtek az előző évhez képest, még Győrben 4,6 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

Debrecenben kb. 17.845.000 forintba kerülne egy 60 négyzetméteres téglalakás, ami havi 112.800 forinttért kiadva valamivel több, mint 13 év után térül meg. Ugyanezen számításokat elvégezve Pécsett és Miskolcon a 12., Szegeden a 13., Győrött pedig a 15. évben érné el egy befektetési céllal vásárolt 60 négyzetméteres téglalakás a vételárát.

Összességében tehát elmondható, hogy jelentős különbség csupán az árakban figyelhető meg, egy ingatlanbefektetés közel azonos időtávon térül meg.

Az elmúlt évet tekintve az albérletek piacán lassult az növekedés mértéke, azonban a vizsgált hat nagyvárosban már a válság előtti szintek fölött mozognak az árak, éss hosszútávon továbbra is emelkedni látszik.

augusztus-MTI-diagram-2

Budapest, Budapest te csodás

Budapesten idén 1,01%-kal emelkedtek az albérletárak 2015-höz képest, ám az előrejelzés szerint szeptemberben nagyobb áremelkedésre számíthatnak a kiadó lakást keresők.

A fővárosban messze a legmagasabbak a bérleti díjak: jelenleg átlagosan 3.148 forintba kerül egy budapesti albérletegy négyzetmétere, ami majdnem kétszerese a vidéken tapasztalható négyzetméteráraknak. Ez a tendencia 2014 -től érzékelhető, azóta folyamatosan a válság alatt elért 2.542 forintos csúcs felett van az átlagár.

augusztus-MTI-diagram-1

Általában a 1,5-2 szobás lakásokat keresik jobban, mind a bérelni, mind pedig a vásárolni vágyók.

(via Ingatlannet.hu, Borítóképünk illusztráció)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter