16 darab utcai életmentőt szereltek fel Pécsen

És van egy mobil defibrillátor is, ami például fesztiválokon jöhet jól. 

Pécs legforgalmasabb pontjaira összesen 16 újjáélesztő készüléket helyezett ki az önkormányzat. A defibrillátorokat bárki könnyen használhatja, egyértelmű utasításokat ad a gép, hogy mit kell tenni – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

hirdetés

Pénteken már írtunk erről, de most vannak részletek is.

16 darab szív újraindítót tesz az utcákra a pécsi önkormányzat – OK!PÉCS

Egyelőre nem tudunk túl sokat, de azt igen, hogy összesen 16 utcai és egy mobil készüléket szerelnek fel a pécsi városrészekbe, és nem csak a belvárosba. Soha, sehol ennyi utcai életmentő szerkezetet még nem applikáltak fel magyar városban, mint Pécsett fognak.

Pécs polgármestere, Páva Zsolt azt mondta, a berendezések szívrohamok esetén nyújthatnak pótolhatatlan segítséget a betegeknek. Ezeket nemcsak erre kiképzett, a pontok környékén dolgozó munkatársak, hanem bárki könnyen tudja majd használni, ugyanis a gép lépésről-lépésre elmondja, mit kell tenni.

Így néz ki egy ilyen készülék:

Életmentő készülék (3)

A defibrillátorokat 7 millióért vette meg az önkormányzat (városi cégek segítségével), a programban a PTE Szívgyógyászati Klinika is partner volt.

Prof. dr. Cziráki Attila, a PTE Szívgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese szerint Magyarországon évente 26.000 esetben történik hirtelen keringési leállás, akut szívhalál. Az ilyen esetekben minden tétlenségben eltöltött 1 perc 10 százalékkal csökkenti az életben maradás esélyét, 3-5 percen túl pedig visszafordíthatatlan agykárosodást szenved a beteg. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy megtörténjen a betegek azonnali újraélesztése, amely után a betegnek esélyt, az orvos pedig időt kap arra, hogy a katasztrófához vezető betegséget gyógyítsa.

A térképen látszik, hogy hol vannak ilyen készülékek Pécsen. Ha kattint, akkor nagyíthat is.

életmentő térkép

Jelenleg a Városháza épületében a Pécs Pontban, a Pécsi Állatkertnél, a Biokom NKft. Siklósi úti ügyfélszolgálati irodáján, a Budai Vámnál lévő buszpályaudvaron, a Búza téri központi ügyfélszolgálaton, a Vásárcsarnokban, Kertvárosban a Diana téri piacon, az Expo Centernél, a Kodály Központban, a Sportcsarnokban, a Várkői Stadionban, a Vásártéren, az Uránvárosi piacon, a vasútállomáson, az újmecsekaljai buszvégállomáson és a Zsolnay-negyed Major utcai portáján és az Árkád Üzletközpontban vannak ezek.

Hogyan működik?

A gépeken – a matricával ellentétben – nem a 999-et, hanem a 104-t, vagy 112-t kell hívni (ez nem volt egyértelmű a sajtótájékoztatón). Aztán meg kell nyomni a Nagy Piros Gombot. Erre kinyílik a fémdoboz és ott lesz a defibrillátor. Az alany mellkasára kell tenni és a gép elvégez egy rövid vizsgálatot. Ha ez pozitív, csak akkor fog működni az újraélesztő. A gép ekkor pontosan elmagyarázza hogyan és mit kell csinálni.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter