20 milliárdból épít az állam élményfürdőt Pécsre

Akkora beruházás lesz Pécsen, hogy a Zsolnay Negyed is elbújhat mellette, de még a debreceni Nagyerdei stadion is mezei focipályának tűnik majd. 

Tavaly áprilisban a miniszterelnök nem csak a halálbüntetésről beszélt Pécsen, hanem bejelentette, hogy élményfürdővel  “egybeszabott” szabadidőközpont felépítését javasolja a Modern Városok program keretében.

hirdetés

Októberben jöttek is szépen a látványtervek, idén februárban pedig azt írtuk, hogy 500 millióból elindult a tervezése is – ezt akkor Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő jelentette be. Most rákérdezünk a pécsi városházán, hogy az elmúlt fél évben mi történt, hogyan áll a projekt.

Megtudtuk, hogy jelenleg a kormányzati és tervezési előkészítés, illetve az ehhez szükséges adminisztratív háttérmunkálatok folynak. Kiderült, hogy a korábi látványtervek, nem látványtervek, csak ötletadó vázlatok voltak.

hirdetés
Ötletadó vázlat!

Ötletadó vázlat!

Az építkezés két ütemben valósulhat meg. Ennek részleteiről viszont még nem tudtak tájékoztatást adni, de a pontos helyszínt meghatározták a válaszban: délről és keletről a volt szennyvíztisztító telep részben még álló épületei, illetve a majdani Nemzeti Kosárlabda Akadémia (vagyis a Megyeri út), északról a Pécs Plaza, nyugatról az elkerülő út által határolt területen lehet majd lubickolni.

A nagy kérdés viszont az, hogy mibű?

A projekt teljes egészében állami beruházásként valósulna meg – tudtuk meg, a Modern Városok 2020 programon belül a költsége 20 milliárd forint környékén van – nyilatkozta a városháza.

Összehasonlításképpen, durván 45 milliárd volt a teljes EKF, vagyis a Pécs2010 költségvetése, a Zsolnay Negyed 11 milliárdba, míg a debreceni Nagyerdei stadion 12,5 milliárdba került. Kimondható, hogy ez lesz a legnagyobb beruházás Pécs életében az elkövetkező években.

Nem ilyen lesz, de lehet, hogy mégis!

Nem ilyen lesz, de lehet, hogy mégis!

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter