20 milliót sikkasztott a polgármester

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség többek között jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat egy dél-baranyai falu polgármestere ellen.

A férfi trükközött a pályázatokkal, fiktív számlákat szerzett, majd a kapott pénzeket eltette. Több mint 20 milliót sikkasztott el – ha igaza van a vádnak.

hirdetés

Az ügyészség tájékoztatása szerint a vádlott több pályázatot is benyújtott különböző minisztériumokhoz.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumától 17 millió forint támogatást igényelt az önkormányzat, a község alsó tagozatos iskolájának újraindítása címén. A támogatási szerződés megkötését követően a polgármester megállapodott a másodrendű vádlott által vezetett gazdasági társasággal a kivitelezési munkák elvégzésére. Nem apró bibi, hogy a megállapodás megkötésekor ezen gazdasági társaság nem létezett, azt csak később alapították meg – fiktív számlázás miatt.

A cég 4 millióról állított ki kamuszámlát, a polgármester pedig még további 3,6 millióról szerzett szintén fiktív számlát. Majd a pénzt visszaigényelte a minisztériumtól.

A munkákat viszont korábban már más cégek elvégezték, ami után az önkormányzat szintén igénybe vett állami támogatást.

A polgármester ezen felül a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával is kötött szerződést a kistérségi startmunka mintaprogramban való részvételről. Ezen pályázattal kapcsolatban a polgármester szintén benyújtott a másodrendű vádlott által kiállított valótlan tartalmú számlákat, mely alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást.

A pályázatokon kívül a polgármester mintegy 5 millió forint vett ki a város kasszájából, haverja pedig leszámlázta neki „földmunkák” és építési tevékenység címén.

A polgármester költségvetési csalás, sikkasztás és okirathamisítás miatt akár 5 évet is kaphat.

Siklosnagyfalu eletkep2

Sajtóértesülések szerint Siklósnagyfalu polgármestere ellen emeltek vádat; a Magyar Nemzetnek a független Kosztics József ezt meg is erősítette, és azt mondta, hogy politikai bosszú áldozatává vált.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter