25 milliót kell fizetniük a Zsolnayból rohamtempóban kilépő dolgozóknak

Összesen közel 25 millió forintot kell kifizetniük a Zsolnay Porcelánmanufaktúrának, mert a bíróság szerint jogtalan volt az azonnali felmondásuk. 

Jogerősen már elbukták a munkaügyi pert a Zsolnayból pánikszerűen elmenekült dolgozók, de most a Kúria is úgy döntött, hogy fizetnük kell kártérítést a dolgozóknak azért, amiért szinte pánikszerűen léptek le a gyárból és igazoltak át tömegesen a Ledina Kerámia Kft-hez.

hirdetés

A bíróság megállapította, hogy megalapozott volt ugyan a dolgozók felmondása, de ahhoz nem eléggé, hogy “rendkívülinek” minősüljön jogilag. Így végül is jogtalan volt az eljárás, amiért kártérítés illeti meg a munkáltatójukat.

Most összesen 25 millió forintot – vagyis egyhavi munkabérüknek megfelelő összeget, és a perköltséget – kell kifizetniük volt munkáltatójuknak.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra azután indított velük szemben pert, miután egyetlen nap alatt egyszer csak mindenki felmondott a gyárban és átigazoltak az (akkor még) önkormányzati céghez, a Ledina Kerámiához.

Korábban a dolgozókat foglalkoztató, igencsak “zilált helyzetben mozgó” Ledina cégvezetője közölte: kifizetik a dolgozók helyett a kértérítést. Hogy ez a kijelentés még mindig áll-e, azt egyelőre nem tudtuk kideríteni. Ha nem, akkor viszont nagy bajba kerül a legtöbb ex-zsolnays, ugyanis a havi fizetésükön túl (ami 100-150 ezer forint) szinte semmilyen megtakarításuk nincs.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter