Nettó 250 millióért vásárolt Pécs szovjet fegyvereket

Eredményt hirdettek a Pécsi Haditechnikai Élménypark kialakításához szükséges haditechnikai járművek, fegyverek és felszerelések beszerzésére kiírt tenderen, sőt augusztus végén már szerződést is kötöttek a nyertesekkel. A hat részből álló közbeszerzés révén összesen nettó 249,6 millióért vásároltak kiszuperált katonai eszközöket a Tüskésréti Szabadidőpark közelében kialakítandó élményparkba – számol be a HVG.hu.

A katonai ruhákat az Eastwest Defence Kft.-től vásárolták 1,46 millióért. A hatástalanított kézifegyvereket a Poligon Group szállítja 1,98 millióért. A repülőgép- és szárazföldi járművek modelljei szintén az Eastwest Defence Kft.-től kerülnek a parkba egymillióért. Ennél jóval nagyobb tételt jelentenek a kiszuperált szárazföldi katonai járművek, amelyekért összesen 115,4 milliót fizet az önkormányzat a V&V Motor Kft.-nek. Ők szállítják a harci helikoptereket és repülőket is 79,8 millióért. Ezenfelül tőlük bérelnek több eredeti hatástalanított harci járművet a cégtől csaknem 50 millióért. A cégek ajánlatai jellemzően néhány ezer forinttal maradtak el az eredetileg becsült ártól – írja a lap.

hirdetés

A beszerzést azzal indokolta az önkormányzat, hogy

a katonai kiállítás és múzeum a Magyar Néphadsereg légi és szárazföldi eszközeit korhű, eredeti megfelelő történelmi háttérben mutatja be a katonai ruházattól egészen a nagy gépekig.

Mint ahogy a kézi fegyvereknek, a ruházatnak és a kiegészítőknek is megkímélt állapotúnak kellett lennie.

A Haditechnikai Park az önkormányzati elképzelések szerint “egyedi és speciális az országban kevés helyen elérhető élményt nyújt a vendégek számára”. A tervek szerint a területet rendezik, egy fogadóépületet – kiállítótérrel, előadóteremmel –, valamint egy bemutatócsarnokot húznak fel. Lesz külső kiállítótér, valamint akadálypálya és egy lokátor is, ahol “a vendégek kipróbálhatják az eszközök (tank) vagy a lokátor működését”. Az élményparkban a Magyar Néphadsereg 1950 és 1990 közötti szárazföldi, légi és légvédelmi technikáját mutatják be.

(via HVG.hu)

 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter