A 30 év alattiak harmada menne külföldre

A külföldre költözést fontolgatók 69 százaléka a jobb megélhetés reményében hagyná el az országot. Ennek a csoportnak 35 százaléka rossz anyagi körülmények, 12 százaléka pedig a politikai helyzet miatt menne – áll abban a friss anyagban, amit a kormány megbízásából készített a Társadalomkutató Kft. és az Index elemezte részletesebben.

 Nem a pénz a lényeg? 

2000 óta (ekkor volt az első ilyen nagy mintás kutatás) a fiatalok körében a felére csökkent a házasságban élők száma, 22 százalékról 10 százalékra.

hirdetés

A fiatalok körében pár százalékkal csökkent a munkanélküliség, és azok is többen vannak 2012-höz képest, akik már kaptak pénzt az elvégzett munkájukért. Viszont beszédes, hogy mennyire kevés pénzzel beérnék – a mérés szerint.

A legnagyobb csoport (22 százalék) elégedett lenne havi nettó 150 ezer forintnál is kevesebb bérrel, a fiatalok pedig több mint fele (52 százalék) beérné 200 ezer forintnál alacsonyabb fizetéssel, ami több mint fele a diplomás átlagfizetésnek.

Tanulni és élni mennének külföldre a fiatalok

A 15–29 év közöttiek egyharmada menne külföldre tanulni vagy dolgozni majd, közülük 83 százalék szeretne éveket külföldön dolgozni, 45 százalék pedig (nyilván átfedésben az előző kategóriával) külföldön akar élni.

A külföldre költözést fontolgatók 69 százaléka a jobb megélhetés reményében hagyná el az országot. Ennek a csoportnak 35 százaléka rossz anyagi körülmények, 12 százaléka pedig a politikai helyzet miatt menne – derül ki a kutatásból.

A módszertan

Ezt a nagy mintás kutatást négyévente készítik el itthon, mindig ugyanazzal a módszertannal. Legutóbb, 2012-ben a kormányhoz közeli Nézőpont-csoporthoz tartozó Kutatópont készítette, most pedig a Társadalomkutató Kft., amelynek első tulajdonosa a Kutatópont volt – írja a lap.

A tavalyi volt az első olyan kutatás, amelynek során határon túli magyar fiatalokat is kérdeztek, valamint most először foglalkoztak mélyebben a migráció kérdéskörével is. A tanulmány nyolcezer 15–29 év közötti fiatal megkérdezésével készült.

Az ENSZ szerint kevesen mennek ki Magyarországról

Még friss és ropogós az a világszervezet adatai alapján készült tékép, ami szerint viszont Magyarországról alig mennek el az emberek külföldre. Sőt, innen mennek el a legkevesebben a régióból, ide értve a Balti és a Visegrádi országokat is.

Alig mennek el Magyarországról az emberek az ENSZ szerint – OK!PÉCS

Innen vándorolnak ki a legkevesebben a régióból, sőt az egész Balti és Visegrádi országok közül is – derül ki az ENSZ egy friss jelentéséből. Pontosabban egy cseh matematikus-nyelvész térképéből, amely a világszervezet adatai alapján készült.

(via Index)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter