30 millió jár Pécsnek a Csontváry képekért cserébe

Mind a 37 kölcsönadott festmény sértetlenül megérkezett Pécsre. Háromszorannyi pénzt kap a múzeum, mint kellene.

 Személyesen hozta vissza a képeket L. Simon László.

hirdetés

A Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára szerint soha nem látott figyelem irányult a Csontváry-életműre az elmúlt időszakban.

gergőnek02-5

A visszaszállított képekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, “nem volt igazuk a szkeptikusoknak, akik attól tartottak, hogy a műalkotások nem kerülnek vissza Pécsre”, azok nemsokára eredeti helyükön ismét megtekinthetőek lesznek. Reményének adott hangot, hogy a fővárosi tárlat nyomán meg többen tekintik meg “a huszadik század egyik legnagyobb művészi teljesítményét” a baranyai megyeszékhelyen.

Az államtitkár azt is bejelentette, hogy a pécsi JPM a fővárosi tárlat bevételeiből 30 millió forintot kap a kölcsönszerződésben eredetileg szereplő 10 millió forint helyett.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára az eseményen azt mondta, hogy a Nemzeti Galériának és Pécsnek a tárlatot időről-időre hozzáférhetővé kell tennie a szélesebb közönség számára.

gergőnek01-7

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere hangsúlyozta, Csontváry Kosztka Tivadar művei a pécsiek identitásának részévé váltak, annak ellenére, hogy a művész nem a város szülötte. Szavai szerint a fővárosi tárlat sikerének is köszönhetően kiderült, hogy Csontváry életműve megérett arra, hogy világ jobban megismerje. (MTI)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter