300 milliós ingatlanvagyonnal lett gazdagabb a Zsolnay gyár tulajdonosa

Hozzájutott néhány, jó helyen lévő önkormányzati ingatlanhoz. A földhivatal – négy elutasítás után – most bejegyezte Najari jelzálogjogát négy városi ingatlanra.

A napokban ilyen diszkrét poszt jelent meg a Zsolnay gyár – egyik – Facebook oldalán, előre is sorolták a bejegyzések között:

hirdetés

Zsolnay poszt

Kiderült, hogy az Együtt baranyai politikusa, Berkecz Balázs blogposztját osztotta meg a gyár is, ami arról szól, hogy “Pécs önkormányzata kisakkozta magát a Zsolnayból”. A politikus azt írta, hozzájutott olyan földhivatali dokumentumokhoz, amelyek szerint Bachar Najari jelzálogjogot szerzett fontos pécsi önkormányzati ingatlanokra. “Így bármikor érvényesítheti a szír származású üzletember a frissen szerzett jelzálogjogát a Líceum utca 7 szám alatti ingatlanra, az Esze Tamás utca 5 szám alatti ingatlanra és a Perczel Miklós utca 2 szám alatti ingatlanra vonatkozóan valamint a Zsolnay Porcelánmanukafktúra ingatlanjaira és eszközkészletére vonatkozóan is, de ezekben cége révén már így is többségi tulajdonos” – írja.

Bachar Najari 2016 augusztusában magánvagyonából kifizette a Zsolnay csaknem teljes tartozását a WHB-nak, és ekkor a WHB tulajdonosának, a Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attilának nem volt más választása, mint hozzájárulni ahhoz, hogy a jelzálogjogok Najarira szálljanak – számol be a hírről az Átlátszó blogja is. A lap infói szerint a földhivatal azóta többször elutasította a Zsolnay-tulajdonos kérelmét, mert nem találták megfelelőnek az általa benyújtott dokumentumokat. Most azonban megtörtént a bejegyzés, és megjelent Bachar Najari 229,7 millió forintos jelzálogjoga az ingatlanok tulajdoni lapján.

Najari ügyvédje azt közölte, hogy “az a tervük, hogy érvényesítjsék a jelzálogjogokat.”

Szabó Iván, a város ügyvédje szerint az MFB-hiteleket Pécs ingatlanokkal garantálta korábban. “Ennyit arról, hogy a Város nem segített Bacharnak az MFB-nél” – jegyezte meg az ügyvéd.

Miután a WHB megvásárolta a banki követelést, ezzel együtt a követelést biztosító kötelezettségeket, azaz a jelzálogokat is megvették. Amikor viszont Najari kifizette a követelést a Zsolnay helyett – ugye emiatt most a Zsolnay tartozik Najarinak, akkor megörökölte a jelzálog jogokat is. Ezt próbálja most érvényesíteni. Ahhoz viszont hogy ezt érvényesítse, kellene az önkormányzat hozzájáruló nyilatkozata is.

300 millió – 300 millió = 0

Más forrásból úgy értesültünk, Najari azért is szerezné meg a közel 300 milliós belvárosi ingatlancsomagot, mert ezzel azonnal van egy biztosítéka arra az esetre, ha elbukná azt az éppen 300 milliós pert, amit a város indított vele szemben, amiért egy lyukas víztoronnyal tarkított telket apportált a cégbe korábban. Ha veszít, akkor szépen “visszaadja” ezt a 300 milliós ingatlancsomagot a városnak.

Megér-e egy lyukas víztoronnyal gazdagított laktanya 300 milliót? – OK!PÉCS

Erre kíváncsi most a Fővárosi Törvényszék, de nagyon. Ha igen, akkor a Zsolnay Porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosa megússza, hogy 300 milliót kelljen kifizetnie a pécsi önkormányzatnak.

Ravasz!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter