5 könyv Pécsről, amit el kell olvasnod!

Pécs nem csak a Punnany Massif tagjait és Halott Pénzéket ihleti meg, hanem az ország íróit is, akik sok regényükben helyszínként városunkat választották. Nézzük milyennek látják és látták Pécset az irodalom nagyjai!

hirdetés
1. Pécs kerámiacsodája

Dénes Gizella regénye, a Csodálatos fazekas az 1850-es évek Pécsébe kalauzolja el olvasóit, amikor még németül szövegeltek a város polgárai. Egy hangszerboltban ismerjük meg a regény szereplőit, a vénséges boltost, Miklóst, és két fiát, a világjáró Tamást és a művészlélek Vilmost. Utóbbi a regény hőse is, ő lesz az, aki halhatatlanná teszi Pécset azáltal, hogy létrehozza a híres pécsi kerámiagyárat. Ebből már sokak számára világossá válik, hogy a regény egyfajta rájátszás a Zsolnay-család életére.

2. Pécs, a misztikum városa

Nácsa János misztikus és szatirikus krimije, a Csontváry-kód, avagy nem esik messze a macska a fájától nem csak címében izgalmas. A történet szerint Csontváry pécsi kiállítását nem csak műkedvelők látogatják, hanem bűnözők is, akik sötét céljaik megvalósítása érdekében nem riadnak vissza a képhamisítástól, az emberrablástól, valamint a gyilkosságtól sem. Főszereplőnk egy botladozó pécsi magánnyomozó, aki apránként egyre jobban elveszik a fondorlatos cselekményben, melynek csúcspontjaként még maga Csontváry is Pécsre látogat, hogy segítsen a rejtély megoldásában.

3. Pécs egy török gyerek szemével

Horváth Viktor Török tükör című könyve a 16. századba repíti vissza olvasóit. A regényben egy török srác szemével látjuk a török és magyar birodalom határvidékét, találkozunk királyokkal, császárokkal, természetesen szultánokkal, és néha még természetfeletti lényekkel is. Pécs keveredik az Ezeregyéjszaka meséivel, közben pedig felépül az első dzsámi és török fürdő is.

4. Babits Pécse

Babits Mihály egyik legszemélyesebb önéletrajzi története, a Tímár Virgil fia papíron Sóton játszódik, amit azonban a szerző Pécs „fedőneveként” használ. A könyv egyik fontos helyszíne egy ciszterci rendi gimnázium (Babits a Nagy Lajos gimibe járt), amely szigorú elveivel és színvonalas oktatásával messze földről Pécsre vonzotta a diákokat. A regény főhőse Timár Virgil szerzetes, aki tanítványai között felfedezi magának az okos és szorgalmas Vágner Pistát, akinek a magánéletén keresztül megismeri, mit jelent a nyomor. Mindeközben megelevenednek Pécs kis utcái, sikátorai, és a pécsi diákélet részletei.

5. Pécs, a kaland városa

Pierrot és Gábor Endre Magister M – aki meghalt mielőtt megszületett című kalandregénye több idősíkban játszódik. A reneszánsz korban, a huszadik század elején és napjainkban. A történet egy ásatási lelet köré bonyolódik. A rejtély megoldása most is – mint a szerzők korábbi regényeiben is – Jonathan Huntra vár. Az oknyomozó riporter ezúttal Pécsre utazik, ahol nyomozása során rég elfeledett római kori kincsről szóló legendára bukkan, amely már Janus Pannonius képzeletét is megmozgatta. A költő mellett megjelenik még Hunyadi Mátyás és Angster József, a neves pécsi orgonakészítő is. Az izgalmas kaland olyan helyszíneken át gabalyodik, mint például a Csontváry Múzeum, a Cella Septichora, a pezsgőgyári pince, vagy épp Memi pasa fürdője.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter