6 milliárdot költenek a pécsi szennyvíztelepre

A kormány döntésének értelmében 5,7 milliárd forintos vissza nem térítendő fejlesztési forrásban részesül a pécsi önkormányzat tulajdonában lévő Tettye Forrásház Zrt. A pénz felhasználásával a pécsi szennyvízsztisztító-telep modernizálása történik meg, mindez pedig garantálja, hogy a pécsi szolgáltatási díjak alacsonyan maradhassanak – jelentette be dr. Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter országgyűlési képviselő hétfőn.

A szennyvíztisztító-telep jelenleg Pécs és 12 környékbeli település közel tíz millió köbméter, azaz 3.000 olimpiai úszómedencényi szennyvizét fogadja és kezeli évente.

hirdetés

Az elmúlt időszakban a befogadott szennyvíz mennyisége és minősége is oly mértékben változott, hogy a telep jelenlegi műszaki és technológiai adottságai mellett hosszú távon működése gazdaságosan már nem fenntartható. Indokolt és időszerű tehát a korszerűsítés.

Az idén kezdődő projekt keretében korszerűsítések zajlanak majd mind a szennyvíztisztító-telepen, mind a szállítóvezetékek esetében. Olyan költséghatékony és korszerű műszaki és technológiai fejlesztésre nyílik lehetőség, amellyel hosszú távon, évtizedekre biztosítani lehet a magas színvonalú működést és szolgáltatást a szigorodó törvényi előírások betartása mellett.

A beruházás során olyan műszaki megoldásokat és anyagokat alkalmaznak, amelyekkel a környezeti, időjárási körülmények és közvetlenül a szennyvíz által okozott avulási folyamatok is lassíthatóak lesznek.

A telep jelenleg a keletkező mintegy 8,5 millió kilónyi szennyező anyagnak több mint 96 százalékát a tisztítás során eltávolítja mielőtt azt visszaengedi a természetbe. A projekt megvalósításával a telepre érkező szennyező anyag visszatartott mennyisége tovább nő.

A pécsi önkormányzat szimbolikus cége, a Tettye Forrásház egyébként szépen menetel, legutóbb akkor hallhattunk a társaságról, amikor kiderült, hogy a szarból is energiát csinálnak. Méghozzá nem is keveset!

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője szerint a Magyar Közlöny egyre izgalmasabb olvasmányt jelent a pécsieknek, hiszen gyakorlatilag hétről hétre olvashatóak benne komoly helyi beruházásokat illetően döntések.

Páva Zzolt azt mondta, a most megítélt forrás “újabb bizonyítéka annak, hogy érdemes volt saját kézbe venni a francia multitól a vízszolgáltatást. Ez az üzem még a 80-as években, az akkori környezetvédelmi előírások figyelembe vételével készült, korszerűsítése régóta váratott magára, de a korábbi tulajdonos erre nem fektetett hangsúlyt.”

(Forrás: Pécsi Önkormányzat)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter