700 milliós plusz? Nyomoznak a pécsi Volvo buszok vásárlása miatt!

A fő kérdés: miért drágult 700 millió forinttal ugyanaz a buszflotta, amit ennyivel olcsóbban is meg lehetett volna vásárolni? Mindeközben “baloldali politikai támadást” sejt a városvezetés a nyomozás mögött.

Egy MSZP-s országgyűlési képviselőnek, Szakács Lászlónak erősítette meg a Legfőbb Ügyész, hogy “különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének a gyanúja miatt” folytat nyomozást a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság ismeretlen tettes ellen. Polt Péter kitért arra is, hogy a Tüke Busznál iratokat is lefoglaltak emiatt, “a büntetőügyben ezidáig sor került a buszbeszerzéssel összefüggő releváns iratok lefoglalására” – fogalmaz Polt Péter egész pontosan.

hirdetés

(IDE kattintva elérhető a teljes ügyészi levél.)

A nyomozás befejezésének a várható időpontját egyelőre nem tudta megmondani, mert “az ügyben számos bizonyítási cselekmény lefolytatása szükséges”.

Korábbi sajtóhírek szerint, amit a Népszabadság írt meg részletesen, 700 millió forinttal több pénzért (összesen 3,5 milliárdért) vásárolta meg a Tüke Busz – a képviselőtestület jóváhagyásával, azt a 115 buszból álló Volvo-flottát, amelyet a hír szerint “összességében 700 millió forinttal olcsóbb lett volna, ha a Volvo magyarországi cége által ajánlott hollandiai eladótól vásárolja meg a Tüke a buszokat”.

A lényeg az, hogy 2014-ben a Volvo Hungária Kft. tájékoztatta a Tüke Buszt, hogy van egy eladó flotta Hollandiában,

115 busz 2,8 milliárdért. Pécsre viszont már – egy közbeszerzés után, 3,5 milliárdért érkeztek meg

ugyanezek a buszok.

Így néztek ki még a hollandiai telepen egyébként, akkor még pirosban:

Volvok

UPDATE: Baloldali politikai támadást sejt(et) a háttérben a városvezetés

A városvezetéssel jó viszonyt ápoló Pécsi Újságon (illetve ugyanez a BAMA.hu-n, és az önkormányzat lapjában a Pécsma.hu-n is) jelent meg egy cikk ma dél körül, ami szerint

“folyamatosak voltak a támadások a pécsi buszcsere-program kapcsán a baloldali sajtó és a szocialista párt részéről”.

A cikkben azt írják, hogy

“eddig hatszor kérték ki különböző körök és szervezetek a teljes közbeszerzési anyagot – amit elsőként egyébként maga a szocialista párt kapott meg”

– de nem találtak semmit, és szerintük az is tény, hogy

“eddig egyetlen hatóság sem tett olyan bejelentést, amely szerint törvénytelenségre bukkant volna”.

A cikk megjegyzi azt is, hogy

“figyelemreméltó, hogy a mostani eljárás akkor zajlik, amikor azt látjuk, hogy a baloldal külföldről, külföldi kapcsolatokon keresztül támadja az országot, a magyar politikát, az eddig elért eredményeket”.

Felhívják a figyelmet arra is a cikkben, hogy a közbeszerzés teljes anyaga nyilvános, amit immár hetedszerre készítettek össze a Tüke Busznál, aki akarja megnézheti!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter