Nem könnyed ötletelés indul arról, hogy mi legyen a Zsolnay Vilmos úti nyomortelepek helyén

DSC_0677

Viszont 7,5 millió jár annak, aki a legjobb tippet adja. 

Nincs mit tenni, ha nem sikerült kitalálni, mi legyen a foghíjtelkeken, jöjjenek a profik és oldják meg.

hirdetés

Tavasszal új programot indított a pécsi önkormányzat, ami arról szól, hogy a főként illegális és önkényes lakásfoglalókkal teli, romos és rút önkormányzati bérlakásokat, házakat a földdel teszik egyenlővé. A programot Schlauch Imréről nevezték el.

Elsőként a Balokánnyal szembeni, elparavánozott telepnek mentek neki az önkormányzati dózerek, de számos épületet fognak lebontani még a Zsolnay Vilmos úton. Az OK!PÉCS is feltette a kérdést, hogy mi legyen helyettük, illetve javasoltunk is párat.

Most hivatalosan is nekiszalad az önkormányzatnak a kérdésnek, közbeszerzést írtak ki ugyanis az ötletelésre.

DSC_0674

A konkrét helyszín az egyik leggrízesebb rész a belvároshoz közel, ott kellene kezdeni valamit a foghíjtelkekkel. Egy előterjesztésből kiderül, hogy a város főépítésze megvizsgálta a helyszínt és három problémára hívta fel a figyelmet:

  1. Miközben a terület a város egyik legjobban megközelíthető része, a parkolók hiánya miatt az itt megvalósuló szolgáltatások a potenciális fogyasztók számára mégsem elérhetőek.
  2. A gyalogos célforgalom szempontjából sem működik jól a Zsolnay Vilmos út
  3. A kulturális főváros beruházásaihoz potenciálisan kapcsolódni tudó szolgáltató funkciók pedig azért sem tudnak itt megvalósulni, mert fizikailag nem elégséges a rendelkezésre álló közterület.

Erre lehet azt mondani, hogy a tények makacs dolgok, a városházán arra jutottak, hogy kell a Schlauch Imre városrendezési program tervezési területére egy városrehabilitációs tanulmányterv. Erre 7,5 millió forintot szánnak és meghívtak rá négy építészirodát. Viszont nem könnyed ötletelésről van szó, ezeknek kell ugyanis megfelelni:

– Egységes, a Zsolnay Vilmos út presztízsének megfelelő városépítészeti arculat kialakítása, ami képes a köz és magánberuházásokat egy egységesen magas színvonal irányába terelni.

– A beépítési terv tegyen javaslatot a térfal építészeti értékeinek a használatára és a fejlesztésére és egy olyan beépítési rendszerre, ami jobban szolgálja a térfalban megtelepedő funkciókat.

– A város telkeinek a felhasználásával jöjjenek létre a Zsolnay Vilmos út funkcióit gazdagító és támogató új közösségi terek. – Ezen új közösségi terek kapcsolják be az Alsóbalokány utcát a város vérkeringésébe.

– Az utcafront közterületeinek az átértékelésével javítsuk a gépkocsi forgalom számára a térfal funkcióinak az elérhetőségét.

– A kapcsolódó közterületek működésének az átalakításával és a zöld infrastruktúra fejlesztésével biztosítsunk magasabb komfortot a gyalogos közlekedés számára.

– A közterület új rendszere teremtsen a magán szektor számára fejlesztési lehetőségeket, vagyis nem lenne hátrány, ha magánberuházók is megjelennének.

A nyertes építésziroda már megvan, hogy melyik, azt viszont csak a jövő héten lehet megtudni. Ami biztosnak tűnik: december 31-re kiürítik az összes érintett önkormányzati bérlakást, míg a konkrét tervezés jövő tavasszal indul.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter