800 milliós, titokzatos hátszelet kapott Matyi Dezső cége

Jókora tőkeinjekciót kapott a Könyvbazár Kft., amely korábban átvette a könyváruházairól ismert Alexandra-csoport központi cégétől, a Pécsi Direkt Kft.-től a nagykereskedelmet. A pénz forrása egyelőre homályban marad – írja a Napi.hu.

Brutálisan megnőtt a Könyvbazár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. törzstőkéje: az eddig 15 millió forintot 800 millióval fejelték meg – írja a cégbejegyzésre hivatkozva a Világgazdaság (VG) alapján a Napi.hu. Ez a cég Matyi Dezső milliárdos vállalkozó könyvkereskedelmi birodalmának része, 2013 novemberében ez a cég vette át az Alexandra-csoport egykori központi vállalatától, a felszámolás alatt álló Pécsi Direkt Kft.-től a nagykereskedelmi tevékenységet.

hirdetés

Matyi Dezső 2013-ban még 10,9 milliárd forintra becsült vagyonával az 55. helyen állt.

A tőkeemeléssel egyidejűleg új tulajdonosok is megjelentek a Könyvbazárban. Ezek szintén Matyi érdekeltségei.

A VG információi szerint a könyvpiacon csak találgatják a tőkeemelés forrását. Lehet, hogy az üzletember befektetőt talált, vagy esetleg külföldi csatornákon keresztül érkező pénzek állhatnak a háttérben. Az utóbbi feltételezés alapja az lehet, hogy a Pécsi Direkt tulajdonosa a washingtoni bejegyzésű Rainbow Publishing LLC.

Eközben a VG-nek nyilatkozó könyves vállalkozások arról tájékoztatták a napilapot, hogy az adósságrendezés zavartalanul folyik. Ennek lényege, hogy – miután átszerződtek a Könyvbazárhoz, amely átvállalta a Pécsi Direkt könyvkiadókkal szemben felhalmozott adósságait – három év alatt jutnak hozzá a követeléseikhez (kamatok nélkül).

Alexandra

Összehúzta magát az Alexandra az Árkádban

Átköltözött egy kisebb üzletbe Matyi Dezső könyvesboltja az Árkádban. Mégpedig a patikával szembeni helyiségben lehet ezntúl válogatni az olvasnivalók között.

A Plázában lévő könyvesbolt – egyelőre úgy néz ki, hogy marad.

(via Napi.hu)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter