9,5 milliárdos mentőcsomagot dobott Pécsnek a kormány

Cserébe a Magyar Államkincstár (MÁK) veszi át a város számláit, és a MÁK egy embere is csak Péccsel foglalkozik majd a jövőben, közvetlenül is irányítva a város pénzügyeit.

Kilenc és fél milliárd forintos támogatást kap Pécs a kormánnyal kötött megállapodás szerint. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Csizi Péter és Hoppál Péter országgyűlési képviselők szerint ezzel teljes egészében konszolidálható az önkormányzat költségvetése – árulták el hirtelen, de csak kormányközeli portáloknak.

hirdetés

A lényeg, Páva Zsolt szerint

“ez egy rendkívül sikeres megállapodás”.

– Pécs számára 9,5 milliárd forintot biztosít a kormányzat. Ezzel az összeggel teljes mértékben konszolidálható az önkormányzat költségvetése, és a következő időszakot illetően is lehetőséget ad az építkezésre – véli a polgármester.

hirdetés

Ez nem ajándék

Páva leszögezte,

“Nem ajándékot kértünk, és nem is azt kaptunk”

– Komoly lehetőséget nyújt számunkra a kabinet a három éven belül visszatérítendő támogatás biztosításával, ezért cserébe pedig joggal várja el, hogy immáron a nulláról kezdve a lehető legszigorúbb gazdálkodást folytassuk, és tovább vigyük azt az ésszerűsítést, amely évekkel ezelőtt, de különösen szeptemberben elindult a költségvetési területen – magyarázta.

Az alku

“Ezért fogadtuk el, hogy piaci pénzintézet helyett a Magyar Államkincstár legyen a számlavezetőnk”,

amelyre egyébként az emberek is a legszívesebben bízzák rá pénzüket államkötvények vásárlása formájában. Ezért fogadtuk el azt is, hogy

“a pénzösszeg fejében az állam számára fedezetet biztosítunk városi vagyontárgyak formájában”.

És ezért fogadtuk el, hogy

“a Magyar Államkincstár munkatársa a gazdálkodásunk során folyamatosan segítségünkre lesz”.

Pécs jövője ugyanis a tét – hangsúlyozta Páva Zsolt.

Az ember a MÁK-tól

Kiderült az is, hogy az önkormányzat feladataira a jövőben is jutni fog forrás, de

ennek elosztásába, szabályozásába az állam is beleszól majd,

a MÁK egy speciális, csak Péccsel foglalkozó munkatársán keresztül, ami a városvezető szerint “hozzájárul a stabilitás fenntartásához”.

Orbán Viktor hagyta jóvá, de igen szigorú feltételekkel

Már a Magyar Közlönyben is megjelent a vonatkozó Kormányhatározat, amelyet Orbán Viktor jegyez. A szöveg igen szigorú. A lényege szerint a belügyminiszter egy összegben ad a városnak 6 540 000 000 forint (6,5 milliárd) támogatást, de azt

2020. december 1-ig kell visszafizetnie Pécsnek.

A pénz azonban csak akkor jár, ha Pécs szerződésben kötelezi magát arra, hogy betartja ezt az öt pontot:

  1. Pécs és költségvetési szervei fizetési számláját 2018. január 1-jétől a Magyar Államkincstárnál vezeti,
  2. Pécs teljes vagyonával felel biztosítékként, és a forgalomképes ingatlanok teljes állományára jelzálog kerül a Magyar Állam javára,
  3. Pécs hozzájárul ahhoz, hogy a helyi adó alszámlájára is kiterjedjen a Magyar Államkincstár beszedési megbízása,
  4. folytatja a szigorú megtakarítási, saját bevétel növelési és strukturális átalakításokat, amiket végre is hajt jövőre
  5. és mindezek mellett köteles eltűrni, hogy a Magyar Államkincstár megbízott munkatársai döntenek a támogatás felhasználásáról és ezt utólag is ellenőrzik.

Pécs 2018-as likviditásának biztosítása érdekében, illetve amenyiben a város a fenti pontokat teljesíti, további 3 000 000 000 forint (3 milliárd) visszatérítendő támogatást kaphat a város jövő év elején.

 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter