A brókerapós nyert, Pécs százmilliós nagyságrendben bukott a tőzsdézésen

Közpénzeket fialtatott deviza ügyletekben a brókerapós, Hargitai János. A KDNP-s poltikus még 2008-ban szakított egy rendeset, amikor átpörgette a Megye pénzét, hazafiasan shortolva a forintot. A pécsi szocik már nem voltak ennyire szerencsések, amikor próbálkoztak a svájci frankkal, mert annak százmilliós bukta lett a vége. 

Egy Soros György bújhat meg Hargitai Jánosban, akire a napokban ragadt rá a „brókerapós” kifejezés – miután kiderült, hogy lánya barátja nem más, mint a Buda-Cash botrány egyik előzetesben lévő főszereplője.

Hargitai a Baranya Megyei Önkormányzat elnökeként még 2007 decemberében hárommilliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket. A tervezett beruházások viszont nem indultak el időben, ezért a devizakötvényeket előbb visszaváltották forintra, majd újra devizát vettek belőle – emlékszik vissza az Index.

Az ügyletet Hargitai verte át a közgyűlésen, majd dicsekedett el vele, hogy milyen biztos üzlet a forint svájci frankkal szembeni gyengülésre fogadni. Bejött neki, 166 milliót kaszált ezzel a megyei önkormányzatnak.

Nem volt ilyen szerencsés a pécsi városvezetés 2008-ban, amikor 6 milliárd forint értékben bocsátottak ki svájci frank alapú kötvényeket, hogy ezzel orvosolják a fizetési nehézségeket. A buli nem jött össze, százmilliós nagyságrendű bukta lett vége. Egy későbbi belső vizsgálat viszont azt állapította meg, hogy törvénytelenség nem, de szabálytalanságok történtek a kötvények kibocsátásakor.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter