A FOSS jön Pécsre!

Két milliárd forintos beruházással kutatási és fejlesztési központot hoz létre a dán székhelyű Foss biotechnológiai vállalat Pécsett, ahol egy kétezer négyzetméteres épületben 88 magasan kvalifikált munkavállaló foglalkoztatását tervezik – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten hétfőn. Páva Zsolt szerint Pécs a tudásra akar építeni! A dán cégnek ez lesz a hazai központja.

Mint ahogy azt az OK!PÉCS pár napja már megírta: biotechnológiai vállalat költözik Pécsre.

hirdetés

A kormány a beruházáshoz 772,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

A dán cég beruházása kiválóan illeszkedik az új magyar gazdasági irányvonalhoz – mutatott rá Szijjártó Péter tárcavezető a hétfői, budapesti sajtótájékoztatón.

hirdetés

Csizi Péter, a Fidesz pécsi országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a XXI. században a kitörést a technológia és a fejlesztés biztosítja. A politikus tájékoztatott, hogy a dán vállalat a Pécsi Tudományegyetemmel szorosan együtt kíván működni, munkalehetőséget biztosítana az ott végzett fiatalok számára.

Niels Degn, a Foss kutatási és fejlesztési alelnöke elmondta, hogy a vállalat a megfelelő szakmai kompetenciák megléte mellett a kormány és a pécsi egyetem pozitív hozzáállása miatt választotta Magyarországot. A vállalat családi tulajdonban van, hosszú távra terveznek – fűzte hozzá.

A Foss 1956-ban alakult Dániában; a vállalat a fejlesztési és gyártási tevékenységét a skandináv ország mellett Kínában és Magyarországon végzi. A világkereskedelemben forgalmazott gabona 80 százalékát, az összes tej 85 százalékát a cég által kidolgozott módszerrel tesztelik. A cég két évvel ezelőtt felvásárolta a Soft Flow nevű Pécsen működő biotechnológiai társaságot, a hétfőn bejelentett befektetést ezen keresztül hajtja végre.

(MTI)

És akkor Páva Zsolt délután miről beszél Pécsen?

Páva Zsolt ma délutánra hívott össze sajtótájékoztatót ugyanebben az ügyben. Valószínűleg a részletekről lesz szó ezen, ugyanis a sajtótájékoztatón ott lesz az egyetem rektora és a kencellár is.

UPDATE (17:21): Páva Zsolt: Pécs a tudásra akar építeni!

A polgármester üdvözölte a dán céget, és azt mondta, a város a tudásra akar építeni elsősorban – a jövő beruházásainál is.

Niels Degn, a Foss alelnöke a pécsi tájékoztatón közölte, letisztult, skandináv stílusú, 2000 négyzetméteres gyárat fognak építeni, ami egyterű lesz. Az építkezés 2019 év végére készülhet el.

A délutáni sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy a már meglévő pécsi egységet fogják további 88 emberrel bővíteni (most 33-an dolgoznak a cégnél); az új gyárban pedig ultramodern laborok is helyet kapnak majd, ahol molekuláris sejtbiológiával és különféle szimulációkkal foglalkoznak majd.

Hogy pontosan hol is épül majd fel a FOSS pécsi központja, azt egyelőre nem lehet tudni, ugyanis még folynak a tárgyalások az önkormányzattal a pontos helyet illetően.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter