A friss diplomások nagy többsége simán lelépne külföldre

Egy jó munka miatt és elsősorban multihoz. Emellett túl magas kezdőfizetést jelölnek meg, vagyis igen magasak az elvárások, de önbizalomban nincs hiány – számol be az Origo a Deloitte tanácsadócég idén készült felmérésére hivatkozva.

A lap azt írja, hogy a pályakezdők kezdő bérigénye a valóságtól elrugaszkodott: miközben a nettó átlagfizetés Magyarországon mindössze 160 000 forint, és egy értelmiségi átlagosan nettó 210 000 forintot visz haza a hónap végén, addig a frissen diplomázottak nettó 255 ezerben gondolkodnak.

A fiatalok többsége (76,6%) egy jó munkáért simán külföldre költözne, kicsit kevesebben az országon belül költöznének (67,1 százalék). 15 százalék viszont egyértelműen külföldre akar menni melózni, ha végzett.

Elsősorban a multik érdeklik őket az open space munkahely, a home office lehetősége és a rugalmas munkaórák miatt – írja az Origo.

Nagyon magas a túlnyomó többség önbizalma is – derül ki a felmérésből.

A Deloitte mérése azért is érdekes, mert pont a napokban készült el a PTE vizsgálata, ami viszont azt állapította meg (2 ezer fiatal bevonásával), hogy a végzett diplomások elvándorlási hajlandósága messze nem olyan magas, mint ahogy azt sokan vélik. A statisztika ugyanis azt mutatja, hogy a válaszadók kevesebb mint 20 százaléka távozott Budapestre, a végzettek harmada (31,94) Baranya megyében maradt, azaz vagy már sikerült elhelyezkedniük vagy itt terveznek munkába állni.

Te mennél vagy maradnál?

Eredmények

Loading ... Loading ...
MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter