A háború most kezdődik!

Simicska háborúja véget ért, szimbolikus győzelmet aratott szerdán a jobboldal. Az igazi médiaháború viszont csak most kezdődik el Magyarországon. 

Tegnap, vagyis szerdán egész nap (reggeltől késő estig) szinte egyetlen vezető téma uralta a hazai médiát, nevezetesen az, hogy a HírTV-t visszaszerezte a jobboldal. Vagyis ott folytatják, ahol 2015-ben abbahagyták – jelentették be ugyanazok az emberek, akik a G-nap után azonnal felálltak a csatornától, illetve attól a média csoporttól, amit Simicska Lajos irányított – így, vagy úgy.

Mi szándékosan vártunk majd’ egy napot ezzel a véleménycikkel, hogy a hirtelen jött személyes érzések ne befolyásolják (annyira) a mondandót.

Értékrend és hitelesség percek alatt tűntek el

Az, hogy Simicska elveszítette személyes háborúját Orbán Viktor ellen, tény; mint ahogy az is, hogy volt háború. Ezt leginkább az “bizonyítja”, hogy az áprilisi választások után azonnal (!) kijelentette, kiszáll minden üzleti érdekeltségéből, média portfólióját is gondolkodás nélkül feladva. Ezzel

percek alatt húzta le a vécén a magyar sajtó és nyilvánosság egy jelentős részét,

pontosan úgy, ahogy percek alatt húzta le a vécén 2015-ben is a G-napon a HírTV-t, a Magyar Nemzetet és a Heti Választ is, illetve a rádióit is – és az addigi barátait is.

Akkor, 2015-ben, egyszerre zavarodott össze közel 2-2,5 millió magyar, jobboldali ember; akiktől elvették a médiáját. Ezek ugyanis (HírTV, Magyar Nemzet, Heti Válasz) a jobboldali embereké voltak, nekik szóltak, nekik készültek, polgári értékrendet követve és nyilván a Fidesz politikáját és narratíváját állítva a középontba, minden történést abból a szemszögből és alapállásból bemutatva – ám hitelesen, üres és hazug propaganda nélkül.

Szakmailag tehát kifogástalanul – ezt 2015 előtt még a “másik oldal” is elismerte, sőt a BBC, CNN és más külföldi csatornák is rendre dolgoztak együtt ezekkel a médiumokkal, vettek át tőlük híreket és kérték sokszor a szakmai segítségüket. (Jelen sorok szerzője korábban a Magyar Nemzetben és a HírTV-ben is dolgozott évekig.)

A hiteles információközlés ugyanis működik úgy is, ha eközben valaki vállalja az értékrendjét, vagyis nyílt lapokkal játszik.

A kettő nem ellentéte egymásnak. Sőt!

Rossz döntés és út a hitelvesztés felé

A G-nap után, vagyis 2015 és 2018 között ezek az egykori polgári közönséget megcélzó médiumok irányt váltottak. Legkevésbé a Heti Válasz távolodott el egykori önmagától, a Nemzet és a HírTV viszont nagyon. A radikális irányváltás azonban – szakmailag mindenképpen, de talán emberileg is, de ez utóbbi bonyolultabb téma – komoly hiba volt, hiteltelenné tette ezeket a médiumokat.

Úgy is hiteltelenné vált a Magyar Nemzet, a HírTV és a Heti Válasz, hogy  kiemelkedő “promóciós segítséget” kaptak a hazai médiapiac legnagyobb és legerősebb szereplőitől (az Indextől az RTL Klubig), amelyek napi szinten reklámozták, terjesztették, hivatkozták meg, hájpolták fel a különféle tartalmaikat.

A nagy igyekezetben viszont akaratlanul is felerősítették a Fidesz narratíváját, miszerint ezek a médiumok csak aszisztálnak egy bosszúhadjárathoz (vagyis a tartalmaik hitelessége kérdéses).

Ez utóbbi fideszes narratíva remekül működött is, hiszen összejött a kétharmad (harmadszorra!). (Más miatt is, de azt EBBEN a cikkben fejtettük ki.)

Éppen ez a hitelvesztés volt az oka annak is, hogy ezek a médiumok hatástalanok voltak politikai értelemben, senkit nem bírtak befolyásolni – akár tudatosan, akár nem tudatosan.

Szimbolikus győzelem (is) a jobbereknek

Az, hogy Simicska választások utáni, azonnali kiszállása miatt a HírTV visszakerülhetett a jobboldalra; oda, ahová eredetileg is tartozott, illetve amiért egyáltalán létezett; az olyan szimbolikus győzelem a jobboldaliak számára, ami rendkívül értékes. Úgy érezhetik, hogy visszakapták azt, ami az övék!

Barátok és munkások

Szándékosan nem esett szó ebben az írásban azokról a kollégákról, akik ezekben a médiumokban dolgoztak és dolgoznak. Mind a Nemzetben, mind a HírTV-ben (a kedden azonnal elbocsátottak közül is) vannak olyanok, akikkel éveket dolgoztam át, személyesen ismerem őket, egyikhez-másikhoz még mindig barátság fűz, tartjuk a kapcsolatot. Tehát a “régi csapat”. Szóval nem tudok és nem is akarok “kívülről” írni róluk. Nem megy!

Úgy hiszem, hogy ők áldozatok.

Egy személyes háború áldozatai, járulékos veszteségei;

akkor is, ha ebbe a háborúba – a legtöbben – nem önként mentek, és akkor is áldozatok, ha maguktól indultak a csatába.

Most kezdődik

Simicska háborúja véget ért.

Úgy gondolom, az igazi médiaháború viszont most kezdődik csak el igazán Magyarországon.

A jobboldal ugyanis 50 év egyoldalú, kizárólag a “balliberális” világnézet által uralt médiahelyzetet akarja örökre megváltoztatni, ahogy ők mondják: “egyensúlyba hozni”.

És még csak félúton járnak mindebben.

(Borítóképünk innen van.)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter