A horvát miniszterelnök szerint működik a B-tervük

Ami annyiból áll, hogy minden menekültet áttolnak Magyarországra, aztán lesz, ami lesz.

– Nem volt megállapodás a magyarokkal. Rákényszerítettük őket, hogy fogadják a menekülteket, úgy, hogy odaküldtük az embereket, és továbbra is ezt fogjuk tenni – jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szombaton Pélmonostoron (Beli Manastir) az Index.hr horvát hírportál tudósítása szerint.

hirdetés

A miniszterelnök szombat reggel látogatott el a magyar határ melletti Pélmonostorra, ahol felmérte a helyzetet, és beszélt a Vöröskereszt dolgozóival, valamint azzal a mozdonyvezetővel, akit péntek este vettek őrizetbe Magyarországon. Ő vezette azt a vonatot, amelyen mintegy ezer migráns felfegyverzett horvát rendőrök kíséretében érkezett Magyarországra. Akiket állítólag a magyar rendőrök lefegyvereztek, vagy mégsem, vagy nem biztos, de lehet.

Milanovic a helyszínen tartózkodó újságíróknak azt mondta: megítélése szerint működik a “B-terv”.

A kormányfő pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ország lehetőségei korlátozottak, ezért átérnek a “B-tervre”, és a magyar határhoz irányítják az menekülteket.

Horvátországba szerda reggeltől péntek 19 óráig 17 ezer illegális bevándorló érkezett, és több mint ötezer hagyta el az országot – tudatta a horvát közszolgálati televízió szombaton.

Azokat a migránsokat, akik illegálisan lépik át az országhatárt, a horvát hatóságok regisztráció nélkül, szervezetten, autóbusszal szállítják a magyar határra, ahol a magyar hatóságok átveszik őket.

A menedékkérők azután indultak el Magyarország felé, miután Zoran Milanovic horvát miniszterelnök pénteken, rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette: nem tartóztatja fel tovább a migránsokat, nem zárja le az országhatárokat, és nem vezényli ki hadseregét a határokra.

Szombaton, délelőtt tízig 1200 migráns érkezett a magyar-horvát határon keresztül Baranyába.

(MTI / Címlapkép forrása: Vecernji)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter