A Mecsekben fogják tárolni a Paks II. kiégett fűtőelemeit

Az orosz mérnökök már nagy erőkkel dolgoznak a Paks II tervein. Aszódi Attila, a beruházás kormánybiztosa azt mondta a Világgazdaságnak, hogy az atomerőmű új blokkjainak kiégett fűtőelemei a Krasznojarszk közelében létesítendő nukleáris üzemanyag újrahasznosító üzembe kerülhetnek, de visszatérhetnek a Mecsekbe.

– A Paksi Atomerőmű kazettáit ma befogadó Majak csak mintegy három méter hosszú kazettákat tud kezelni, míg a Paks II. kazettái több mint 4 méteresek lesznek – magyarázta a lapnak Aszódi Attila.

Az Oroszországba való visszaszállítást a magyar-orosz atomenergetikai kormányközi megállapodás lehetőségként rögzíti. A kiégett kazetták átmeneti tárolása lehetséges Magyarországon és Oroszországban is. Utóbbi esetben sor kerülhet a kazetták kémiai feldolgozására és az újrahasznosítható izotópok elválasztására (szakszóval ez a reprocesszálás). Ezután a feldolgozott és a fel nem dolgozott maradékok is visszatérnek majd Magyarországra. (Ha valakit mélyebben érdekel a téma, errefelé olvasgasson, pl. kezdheti a 28. oldalon.)

A kiégett kazetták végleges elhelyezésére a Mecsek mélyén kialakítandó lerakóban később kerülhet sor. A Magyarországra való visszaszállítást a II/2014. törvényben kihirdetett magyar-orosz atomenergetikai államközi szerződés írja elő.

A paksi új blokkok kiégett kazettái végleges oroszországi tárolásának és elhelyezésének ugyanis hiányzik a törvényi háttere.
Én nem mennék le!!!   (Fotó:2.bp.blogspot.com)

Én nem mennék le!!! (Fotó:2.bp.blogspot.com)

Az uniós szabályozás szerint pedig minden országnak magának kell gondoskodnia radioaktív hulladéka biztonságos tárolásáról. A feladat más országra is bízható, ha ott is garantáltak az EU-s előírások szerinti tárolási feltételek.

 

via VG.hu

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook