A mű üzenete a Világ és Európa felé egészen pontosan így szól: “Szarunk rátok!”

Elég sokan vannak azok, akiknek nem éppen tetszik a 2015-ös Milánói Expo magyar pavilonja. Ez az, amit eredetileg pécsiek nyertek, de aztán a “hatalom” másképp döntött. 

Az MTI szerint sikeres a magyarok pavilonja a milánói világkiállításon, a közösségi oldalakon olvasható műértők, építészek és úgy általában az átlagemberek véleménye azonban ennek ellentétéről árulkodik. Szerintük egyszerűen “szar” az egész és ennek hangot is adnak – a fenti főcím is egy idézet.

Aki nem ismerné a sztorit, azok kedvéért röviden összefoglaljuk. Eredetileg pécsi építészek (Hutter Ákos és Getto Tamás) nyerték  a 2015-ös világkiállítás magyar pavilonjára kiírt pályázatot, 45 pályamunka közül válaszották a legjobbnak az övékét. Így nézett ki:

milano-0004

Illetve ilyen lett volna belülről:

milano-0002

Gettó Tamás szerint a grandiózus, fából készülő pavilon a Föld fenntarthatósága, önmagától való működése mellett teszi le a voksát.

– A Földön egyetlen külső energiaforrás, a nap segítségével önjáró mechanizmus működik, amit a ház élményszerűen mutat be. A ház tetején összegyűlő víz egy malomkereket hajt meg, majd a víz napenergiával, szivattyúk segítségével visszakerül a tetőre, s a körforgás folyamatos – magyarázta korábban a Pécsmának Gettó, míg tervező társa, Hutter Ákos szerint a világkiállítás mottója, a „Táplálni a világot, energiát adni az életnek” érintette meg őket, amelyhez hozzátették a magyar hagyományokat.

A szakma és a zsűri döntése ellenére azonban Szőcs Géza kulturális kormánymegbíott megvétózta az egészet, és az “Alakor” (vagy népszerűbb nevén Sámándob, majd végül Életkertre keresztelt) nevű tervet küldte ki Milánóba. Ez, illetve az ezt követő szerencsétlenkedés annyira kiakasztotta a szakmát, sőt még az Alakor tervezőit is, hogy még ők is tiltakoztak ellene.

A "látványterv"...

A “győztes” látványterv…

“Kénytelenek vagyunk felhívni az érintettek figyelmét, hogy nevünket ne szerepeltessék sem a sajtóanyagokban, sem a hivatalos honlapon, mert ez ránk nézve kompromittáló – írták alig egy hónappal ezelőtt az Építészfórumon megjelent nyilatkozatukban a milánói világkiállításon szereplő magyar pavilon tervezői. A tervezők azon akadtak ki, hogy “az építkezés kezdete óta mindenből kihagyták őket, a terveket többször módosította az építtető, nem is nézhették meg, csak a médián keresztül látták.”

... és a valóság!

… és a valóság!

Egy szakblog szerint a Sámándob üzenete a Világ és Európa felé egészen pontosan így szól: “Szarunk rátok!” Azt írják azért, mert “pontosan ezt érzi az ember, ha végigkövette a pályázattól a megvalósulásig ennek a kis magyar agyrémnek a történetét. Ez lett, ez valósult meg a nyertes pályamű elé tolakodó vicces, a Flintstones-családba illő tervből. ”

A világkiállítás tétje egyébként nem kicsi, ezért nem mindegy, Magyarország mivel és hogyan képviselteti magát.

A pavilon megnyitója Milánóban

A pavilon megnyitója Milánóban

Az idei Expo-n rekordnak számító 54 országpavilon épült, mintegy másfél kilométer hosszú főutcáját 32 sugárút keresztezi. A 145 ország képviseletével megrendezendő milánói eseményre 20 millió látogatót várnak.

A rendezvény május elsejétől október 31-ig látogatható, a magyar pavilon részletes programja a www.expohungary.hu honlapon érhető el.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter