A pécsi püspök kommunikációs igazgatója megmagyarázza

Hogy miért tiltották meg a tanároknak a sztrájkot az egyházi iskolákban.

A Szemlélek blognak beszélt erről Heidl György, aki a pécsi egyházmegye kulturális, tudományos és kommunikációs igazgatója. Miután az interjúban tisztázzák, hogy mi is ez a “még katolikus füleknek is” szokatlan pozíció, rátérnek a lényegre. Vagyis arra, hogy miért tiltotta el a püspök a tanárokat a sztrájktól. Heidl szerint  csak rosszindulatú, kiragadott értelmezésről van szó, a tanárok ugyanis maguk kértek állásfoglalást sztrájk ügyben.

– Korábban is történt már olyan, hogy egyik pedagógusunk a diákjait bíztatta demonstrációra, zavart keltve a szülők között és a tantestületben is. A fenntartó ilyen és ehhez hasonló esetekben eljárást indíthat, kivizsgálja az ügyet, és akár fegyelmi vétséget is megállapíthat. (…) Ez az egész püspöki állásfoglalás, amely tehát egy kérdésre adott válasz volt, pusztán az április 15-i munkabeszüntetésre vonatkozott, nem április 20-ra, és nem alapjogokat kérdőjelezett meg, ami nyilvánvaló volt minden jelenlévő számára, úgyhogy ellenvéleményt nem fogalmaztak meg, noha püspök úr erre is rákérdezett – mondta a blognak.

Az interjú írója, Gégény István, biztos, ami biztos, még jól alá is kérdez egyet, hogy egyetlen olvasóban se maradjanak kételyek.

“Megtiltotta, leszólt, megfenyegette – néhány kifejezés az esetről beszámoló cikkek címéből, Udvardy György pécsi püspökre vonatkozóan. Nehéz lenne elhinni, hogy megállják a helyüket ezek az erős szavak” – jelenti ki a “riporter”.

A kommunikációs igazgató nem is hagyja ki a ziccert.

– Aki egyébként ismeri Udvardy püspök urat, pontosan tudja, hogy effajta intézkedések az ő esetében elképzelhetetlenek. Az egyik leghiggadtabb vezető, akivel valaha is találkoztam – oszlat el minden kétséget Heindl.

Az interjú a vége felé igazi píszí anyaggá válik, jó keresztény módjára a tüntető tanárokat is vállon veregetik, igaz, ezt csak a maga nevében meri kijelenteni Heindl György, mivel “Püspök úr árnyaltan látja a helyzetet”.

– A magam nevében elmondhatom, hogy számos követeléssel egyetértek. A tanári óraszám a többletfeladatokkal együtt magas, és sok fölösleges adminisztrációs munkát kell végezniük. Vannak tankönyvek, amelyek megíratásának módja visszatetsző volt, és az elkészült könyv minőségét az érintett pedagógusok joggal kifogásolják. Apaként közvetlen tapasztalatom van a gyermekek valóban tarthatatlan túlterheltségéről. Az egész napos iskola a jelenlegi formájában nem vált be. A KLIK-ről és a szubszidiaritás elvének viszonyáról néhány éve még blogbejegyzést is írtam, azóta csak igazolását látom akkori kritikámnak – magyarázza.

(via Szemlélek blog, Borítóképünk a blogról van)

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter