A POSZT kitalálója szerint ilyen POSZT-ra nincs szükség

Túlságosan átpolitizált lett a Találkozó – mondja Jordán Tamás. 15 évvel ezelőtt ő találta ki és hozta össze a Színházi Találkozót. De mondott még egy csomó érdekeset és szomorút is. Az Origo csinált vele interjút, mi kiszedegettük ebből a legfontosabb kijelentéseit. 

1. Micsoda frenetikus találkozások voltak azok! És nem felhőzte be semmiféle politikai ügy.

hirdetés

Az első POSZT emlékei ezek, amikor még nem létezett a Magyar Teátrumi Társaság, látszólag együtt volt a szakma, ha ment is az adok-kapok – mondta.

2. …ők azt akarják, hogy a jobboldalnak legyen egy érdekérvényesítő (és kevésbé értékérvényesítő) szervezete, ehhez ragaszkodnak. És az ország már olyan megátalkodottá vált, hogy rögtön ellenségekről, és nem ellenfelekről volt szó.

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) megalakulásának “történetét” mesélte el Jordán Tamás.

3. A baloldali színházi értelmiség lusta, érdektelen, nincs benne ambíció, hogy értéket és érdeket védjen.

Bezzeg az MTT teszi a dolgát, összetartanak, újságjuk van, összejöveteleik, célkitűzéseik vannak, imponáló a szervezeti működésük. És ameddig a “baloldali” szervezet semmit nem csinál, addig a Teátrumi Társaság viszont mindenre ráteszi a kezét.

4. Egy ilyen háborúzással, ellenségeskedéssel teli POSZT-ra nincs szükség, mert csak tovább gerjeszti a problémákat.

Viszont egy olyan találkozóra szükség lenne, amiből ki van zárva a politika, ahol lehet arról beszélni, hogy mik az egyes alkotások értékei, hogy merrefelé tart a színház, vagy akár arról, hogy mit jelent a hit, a vallás, a nemzet.

 

A teljes interjút itt találod, érdemes elolvasni.

(A címlapfotót György István Péter készítette.)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter