Abszint folyik Pécsen a Tettye patakból

Álmodik a nyomor csak sajnos, de a víz valóban zöld színű.

Zöldre váltott hétfőn a Vince utcában csordogáló Tettye patak. Nem Szent Patrik napot ünnepeltek a Tettyén, nem is rendkívüli természeti jelenség okozta a „zöldülést” – a szolgáltató Tettye Forrásház végez “nyomjelzéses kutatást” a karsztvízbázison.

hirdetés

WP_20160606_10_51_38_Pro

A vízbázisvédelmi felülvizsgálatot a társaság által felkért Mecsekérc Zrt. szakemberei végzik: a hidrogeológusok a vízgyűjtő terület egy pontján (a Tettyétől légvonalban mintegy 4,5 kilométerre) jelzőanyagot juttattak a karsztrendszerbe, amelynek felbukkanási pontja, ideje, gyorsasága számos adattal szolgál a vízbázis működéséről. A több szakaszból álló vizsgálattól a szakemberek azt várják, hogy még pontosabban megismerjék a Tettye vízbázist ellátó területet, a víz által bejárt útvonalakat, áramlási irányokat. Az eredmények tovább segítik a rendkívüli események elhárítására való felkészülést, így például egy esetleges szennyeződés megelőzésének lehetőségeit.

WP_20160606_09_57_39_Pro

A Tettye-forrás védendő vízgyűjtő területén a múlt század közepétől többször végeztek jelzőanyagos vizsgálatokat, hogy minél pontosabban behatárolhassák a védendő területet. A vízgyűjtő kiterjedése a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 14 négyzetkilométer.

WP_20160606_09_56_38_Pro

A vízrendszer méretének nagyságát jól érzékelteti, hogy a mostani víznyomjelzéses vizsgálatot a Tettyétől légvonalban 4,5 km-re kezdték. Ekkora út sem lehet akadály a víznek, a jelzőanyag most 9 nap alatt jelent meg a víztározónál.

WP_20160606_09_53_24_Pro

Mivel a karsztvidék a Mecsek számos forrását táplálja, a kutatás jelzőanyaga több forrás vizét elszínezheti, erre a helyszíneken elhelyezett tájékoztatókon a kirándulók figyelmét is felhívták. (Érintett lehet például a Petőfi, Kánya, Mariska, Vízfő, Kismélyvölgyi, Széchenyi, Szent János, Feketekő és Kantavári források, Hideg-kút, Büdöskút, Anyák kútja és Szamár-kút).

unnamed-9

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter