Aki azt hiszi, hogy a levéltárosok unalmas alakok…

… az nagyon téved. Kalandok, titkos társaságok, kémek és fondorlatos cselszövések keresztezik az útjukat.

Mindez azért jutott eszünkbe, mert most volt a megyei levéltári nap. Immár a 17.

hirdetés

Páva Zsolt, pécsi polgármester a levéltárosok fontosságára hívta fel a figyelmet. Szerinte ugyanis, amikor „amikor évfordulók, jubileumok alkalmával konkrét eseményekre emlékezünk vissza, olyan témákat és területeket érintünk”, amelyek a levéltárosok, levéltári kutatások nélkül nem lennének kellőképpen értelmezhetőek.

A levéltári napot Ódor Imre kandidátus, a levéltár tavasszal tragikus hirtelenséggel elhunyt korábbi vezetője hívta életre, azért, hogy az a szakma ünnepe legyen, és felhívja a figyelmet a levéltári munka, a kutatások fontosságára, eredményeire.

2400047_4És hogy mi köze a levéltárosoknak a titkos társaságokhoz, kémekhez és fondorlatos cselszövésekhez? Sok. De ehhez el kell olvasni  Brad Meltzer két, nagy sikerű kalandregényét: A Belső kört, és az Ötödik merénylőt!

,,Vannak történetek, amelyeket senki sem ismer. Eltitkolt történetek. Én szeretem az ilyen történeteket. És amióta a Nemzeti Levéltárban dolgozom, abból élek, hogy felkutassam őket.” Beecher White, a fiatal levéltáros az amerikai kormányzat legfontosabb irataival dolgozik.

Amikor Clementine Kaye, Beecher első, diákkori szerelme segítséget kér rég eltűnt apja felkutatásához, Beecher el akarja kápráztatni, ezért megmutatja neki a különlegesen védett szobát, ahol az Egyesült Államok elnöke személyesen szokta tanulmányozni a titkosított dokumentumokat. Miután véletlenül rábukkannak az íróasztalhoz tartozó szék alá rejtett, felbecsülhetetlen értékű tárgyra – egy kétszáz éves szótárra, amely egykor George Washingtoné volt -, Beecher és Clementine egyszeriben csalások, összeesküvések és gyilkosságok hálójában találja magát.

Beecher versenyt fut az idővel, hogy kiderítse az igazságot erről a rejtélyes nemzeti kincsről. Kutatásai egy zseniálisan kódolt kirakós játékhoz vezetik el, amely felkavaró titkot rejt az állam alapításáról.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter