Aki még munkavédelmi táblából is repülőt épít

Pécsett él Magyarország egyik legjobb makettezője, Szabó Gábor. Megnéztük a munkáit, és azóta keressük az állkapcsunkat.

Uszkve 25 éve készítette el az első makettjét, ami egy NDK-s Veb-Plasticart volt, azóta több százat rakott össze. Szabó saját bevallása szerint is, olyan 60 darab lehet az, ami minőségire sikerült, a többi a tanulással szerzett folyamat részeként fogható fel. 1993 körül indult az első versenyén és junior kategóriában aranyérmes lett. Elmondta, hogy mióta van internet, azóta aranykora van a makettezésnek, mert a dokumentumok, amik alapján készülnek a művek, könnyebben hozzáférhetőek. A hőskorban sokkal több kutatás, könyvtárazás, még olykor levéltárazás is kellett ahhoz, hogy autentikus legyen a végtermék. Régen jellemző volt erre a hobbira is, hogy vidéken nehezebben lehetett hozzájutni alapanyagokhoz, az első festékszóróját például házilag barkácsolva össze.

hirdetés

Az egyik legszebb munkája, Jean Mermoz 1930-as történelmi Atlanti Óceán átrepülésekor használt repülőgépéről készült makettje ún. “scratch build” módszerrel készült, vagyis nulla gyári alkatrész van benne.

kep1

Minden egyes darab a saját keze munkája, a repülőgép törzse és a szárnyak pl. munkavédelmi táblából készültek. A makett annyira megtetszett az egyébként világszínvonalú termékeiről ismert magyar SBS Model-nek, hogy azóta gyártják is, ez volt egyébként az első komplett készletük, amellyel megjelentek a piacon. Egy másik “szkreccs” munkájához, ami a Gee-Bee testvérek utolsó gépét – ahogy az 1934-ben a Macrobertson futamon feltűnt – ábrázolja a rajzokat is magának kellett fotók alapján elkészítenie, de épített már I. világháborús repülőteret múzeum számára.

kep2

A versenyekről Szabó Gábor elmondta, hogy 1997-től már zsűrizni hívták, aztán az egész hobby az egyetemi évei alatt kicsit a háttérbe is szorult. 2008-ban viszont visszatért és versenyre is készített makettet, de három éve már ismét bírálja az elkészült munkákat, ráadásul Mester kategóriában. Tavaly a MosonShow-ról, ami mára Európa egyik legnagyobb makettes versenye, egy aranyat és egy ezüstöt hozott el és a Mosonmagyaróvár mestere díjat is megkapta, amit a szabályok szerint csak egyszer ítélhetnek oda valakinek, úgyhogy felfogható életműdíjnak is. Pedig még nem is idős. ITT LEHET MEGNÉZNI egyébként a munkáit.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter