Akkora lesz új pécsi Vásárcsarnok, mint egy focipálya

Egész pontosan 5000 négyzetméter. És aki azt hiszi, hogy “csak egy piac” lesz, az téved.

17

hirdetés

Az Építészfórum most részletesen is bemutatta az egyik pályázó terveit a sok közül. Getto Tamás, Sztranyák Gergely és az s73 megosztott II. díjas terve igen figyelemreméltó a szakma szerint. A tervezők úgy álmodták meg az új Vásárcsarnokot, hogy az olyan új köztér-piactér legyen, amely egyesíti magában a szabadtéri piac és a többcélú köztér funkcióját; az új vásárcsarnok egyben regionális kereskedelmi központ és a városi együttlét szimbóluma is, illetve olyan összetett forgalmi csomópont, amely képes összehangolni és működőképes rendszerré szervezni a gyalogosok és gépjárművek rendszerét.

19

A vásárcsarnok kompakt tömege a területet három részre, rétegre bontja: piactérre, csarnokra és üzemi udvarra. Az új vásárcsarnok hierarhikus tér-együttes. “A zöldségek, gyümölcsök templomaként” megünnepelt csarnokrész kiemelése, a kereskedelmi funkción túlmutató, szimbolikus küldetés kifejezését szolgálja. Az új vásárcsarnok üvegezett homlokzata funkcionális és térbeli kölcsönhatást biztosít a csarnok és a piactér között. A kiemelt csarnok, a bazilikális vásárcsarnokok hagyományát, az ehhez két szinten csatlakozó terek, a keleti bazár szövedékes szerkezetét és hangulatát idézi föl. A galéria a csarnoktér, sőt a csarnokon túli piactér, sőt a piactéren túli város, sőt a városon túli Mecsek látványát kínáló karzat. A csarnok Bajcsy Zs. kilépő tömege a Dómusz áruház tömegével együtt, a város észak-déli tengelyének kapu-motívumát alkotja – részletezi a nagy ívű tervet az Építészfórum.

16

Több, mint 20 építésziroda adta be egyébként az ötleteit a korábbi tervpályázatra. Végül nem hirdetett első helyet az önkormányzat, mert a bírálók szerint egyik beadott terv sem volt tökéletes.

20

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter