Alakul a belvárosi Egyetemváros: viheti a PTE a volt Megyei Könyvtárat

24 milliárd forint kormányzati pénzből építhet egy fullos egyetemvárost a PTE Pécsen, a cél elsősorban a külföldi, pénzes diákok megkétszerezése. De van más is!

Jelenleg az Apáca utcai volt Megyei Könyvtár több száz éves épületének az ablakai be vannak törve, van ahonnan az ablaktáblát is ellopták és graffitihegyek csúfítják a falat. Már nem sokáig kell nézni a pusztulást, az egyetem átvenné az egészet.

hirdetés

2010-ben a Csorba Győző Könyvtár áttette székhelyét az ultramodern Tudásközpontba, azóta áll elhagyatottan az épület. Már az sem volt egyszerű, hogy kiderítsük, kié jelenleg az exkönyvtár. E-mail hegyek után eljutottunk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez, akiktől megtudtuk, hogy az épület állami tulajdonban van, a vagyonkezelője a Baranya Megyei Kormányhivatal és nem az enyészeté lesz a tervek szerint, hanem a PTE fogja hasznosítani. Azt az információt kaptuk tőlük, hogy „a leendő vagyonkezelő Pécsi Tudományegyetem az ingatlant – több más ingatlan bevonásával – a „Modern Városok Programhoz” kapcsolódóan, az egyetemi Belvárosi Campus fejlesztésére kívánja felhasználni, amely során az épület felújítása is megtörténhet.”

Nehéz elképzelni, hogy itt méh élet lehet!

Nehéz elképzelni, hogy itt még élet lehet!

A PTE mintegy 24 milliárd forint kormányzati forrást fordíthat idéntől 2019-ig a külföldi hallgatók számának jelentős növelésére, az oktatás minőségének emelésére, campusfejlesztésre és a klinikum modernizációjára. A Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztések zászlóshajója a pécsi orvosképzéshez kötődik, a teljes program számos más – elsősorban idegen nyelven folyó – képzést is érint. A fejlesztésnek köszönhetően a jelenlegi mintegy 2700-ról ötezerre emelkedhet a Pécsen tanuló külföldi hallgatók száma 2020-ig.

A város számára a belvárosi campus gondolata maga a Kánaán: még kétezer külföldi hallgató érkezése komoly pénzt jelentene Pécsnek, pláne a pangó belvárosnak.

Az OK!PÉCS információi szerint az Apáca utcai ingatlan felújítása és fejlesztése elsősorban az Egészségtudományi Kart érintené, amelynek tovább bővítené ezzel a belvárosi épületeinek a számát. Ráadásul az elhelyezkedése is ideális az ETK számára, mert pár méterrel arrébb a Vörösmarty utcában is van épületük.

Feltettük a kérdéseinket az egyetemnek is, akik egyelőre csak szűkszavúan nyilatkoztak a fennálló fejlesztésről.

– Azt meg tudjuk erősíteni, hogy folyamatban vannak az épületegyüttes kapcsán a tárgyalások, de konkrétumokról még korai lenne beszámolni. Természetesen amint születik megállapodás, tájékoztatjuk a közvéleményt a fejleményekről – közölték.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter