Államosítanák a pécsi tömegközlekedést is?

Lázár János beszélt erről, de csak azoktól a városoktól venné át az állam, ahol ezt kérik. Pécsen milliárdokba kerül a közösségi közlekedés működtetése, viszont, ha átveszi az állam, akkor ugyan “ingyen” lesz, de helyben nem lehet majd beleszólni.

„Azoktól a megyei jogú városoktól, …, ahol helyi tömegközlekedési vállalat van, fel kell ajánlani a lehetőséget, hogy amennyiben erre igény van, átvesszük ezt. Ezt 2018 után szerintem a kormánynak fel kell újra ajánlania. És ezzel egy nagy tehertől szabadulnak. Az a kérdés, hogy ez nekik mennyire áll érdekükben, mert utána az egész tömegközlekedés-szervezés belekerül egy nagy állami rendszerbe” – nyilatkozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

hirdetés

A kancelláriaminiszter hozzátette a HírTV tudósítása szerint: csak abban az esetben veszik át a megyei jogú városoktól a tömegközlekedést, amennyiben az önkormányzat azt igényli.

Pécsen – a nemrég “visszaszerzett” közösségi közlekedés milliárdokba kerül, és szinte folyamatos a munkaerőhiány is. Hetek és hónapok óta keres a Tüke Busz sofőröket, egyelőre nem sok sikerrel.

A bíróság szerint jogos volt a pécsi “buszpuccs”! – OK!PÉCS

2011-ben “foglalta el” a pécsi önkormányzat a buszos céget és “szerezte vissza” a városi tömegközlekedés feletti uralmat. A bíróság szerint jogosan és jogszerűen. Hosszas pereskedésre került pont most és úgy tűnik, a bíróság a pécsi önkormányzatnak adott igazat.

A város költségvetését jelentősen befolyásolná pozitív irányba, ha nem kellene költenie a tömegközlekedésre, ám egy központosított verzióban viszont szinte semmi beleszólása nem lenne a cég működésébe.

A legutóbbi közgyűlésen egyébként éppen az LMP képviselője, Keresztes László Lóránt feszegette a témát, olyan utópiát megfogalmazva, hogy a kormány teremtse meg a pécsi tömegközlekedés finanszírozási feltételeit, de eközben Pécs saját kézben is tarthassa a működtetést.

(via HírTV)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter