Ex-Zsolnays dolgozók: “Amit csak lehetett, mindent elvettek tőlünk!”

Olyan körülmények alakultak ki a nagy hírű Porcelánmanufaktúrában az új tulajdonos belépésével, hogy a dolgozók szinte egy emberként menekültek el onnan az első adandó alkalommal. Ezt állítja több volt Zsolnay-s dolgozó, aki nyilatkozott lapunknak még a perek megkezdése előtt.

Elsőként derítettük ki néhány hete, hogy a korábbi vélekedésekkel ellentétben, nagyon is komolyan gondolja a pécsi kerámigyártást a Ledina, és erőteljesen felpörögni látszik a munka, mióta kikerült az önkormányzat kezéből és egy magánbefektetőhöz került a Ledina Kerámia Kft. Belsős, dolgozóktól származó információk szerint már az új gyárral ismerkednek az emberek, a szükséges gépek beszerzése folyik éppen, hamarosan a termelést is beindítják – írtuk akkor. (A cég jövő héten sajtótájékoztatón számol be részletesen a terveiről – a szerk.)

hirdetés

A dolgozók közül többen nyilatkoztak akkor lapunknak, ugyanis, mint mondták: nagyon bizakodóak és “örömmel vagyunk itt, a sajátunknak érezzük ezt a gyárat, ami korábban nem volt így”.

Kétmilliárdos porcelángyár startol Pécsen – OK!PÉCS

És igen, ez a Ledina Kerámia. Az a Ledina Kerámia. Frissítve: A Zsolnay Gyár szerint az egész egy blöff!

Az ex-zsolnays, ma már Ledina alkalmazottak azt állítják, nem megtévesztés, nem ráhatás és nem fenyegetés hatására hagyták ott anno a Zsolnay gyárat, hanem azért, mert az új tulajdonos belépése után, “amit csak lehetett, elvettek” tőlük.

– Nagyon rossz hangulat volt bent, úgy beszéltek velünk, mint a kutyával. Nem az a hely volt, ahol az ember szívesen dolgozik és még fűtés sem volt – mondta Máté Krisztina, aki több mint 25 évet húzott le a gyárban. Az asszony azt állítja, Najari először igérgetett, majd kiderült, hogy “az nem úgy van”. Utána bevezették a 4 órás munkaidőt, kamerával figyelték a dolgozókat, megszüntették a kollektív szerződést vagyis felszámolták a szakszervezetet, elvették tőlük a munkaruhát és a cafetériát is.

– A kötelező jellegű orvosi vizsgálatok mind elmaradtak, noha a festészetben és az eozin üzemben dolgozóknak fél évente kötelező orvosi vizsgálatra (vérvétel, vizeletminta, szűrések) kell járniuk, mert olyan veszélyes a munkakörük. Ezek a vizsgálatok elmaradtak, pedig a korábbi gyárvezetés ezt mindig betartotta. Csak a kötelező orvosi alkalmassági maradt meg. – magyarázta az asszony.

Csótánynak és nyolc általánost végzett, írástudatlan segsédmunkásnak nevezték a dolgozókat Najariék?

Több dolgozó is azt állítja, rendszeresek voltak a napi verbális megalázások a gyárban. Mindegyik dolgozó elmesélte, de egyikük sem volt fültanúja annak, hogy állítólag “csótánynak” és “nyolc általánost végzett, írástudatlan segsédmunkásnak” neveztek ott dolgozókat a tulajdonsok.

– Büszke vagyok arra, hogy végre összefogtunk és együtt felálltunk. Ott nem voltunk senkik, lenéztek bennünket – magyarázta szomorúan Máté Kriszta.

A szakmai hozzáértésünket naponta megkérdőjelezte Najari és nem lehetett vele normálisan beszélni – mondja már egy másik ex-zsolnays, Tarr Tivadar, aki 24 évet dolgozott a gyárban középvezetőként.

– Önként álltunk föl a Zsolnayban, senki nem kényszerített bennünket semmire. Aki mást mond, az hazudik – állítja a férfi, aki külön kérte, hogy ezt mindenképpen írjuk le.  – Szakmailag lefelé megy a Zsolnay, többször is jeleztem a porblémákat, de nem történt semmi. Hidegben dolgoztak a kollégák, volt, hogy 6 fokban! Egyáltalán nem becsültek meg bennünket – mondta Tarr, aki egyébként sajnálja, hogy “ez lett a Zsolnayból”, mert 20 évesen kezdett ott dolgozni.

Perözön és feljelentgetés

A napokban indultak el azok a perek egyébként, amit a Zsolnay indított az egykori dolgozói ellen, akik időközben már a Ledina Kerámia alkalmazottai. 118 embernek kell a bíróság elé állnia, Najariék ugyanis kártérítést követelnek tőlük. (Először 4 havi átlagfizetésüket követelték a dolgozókon, de végül ezt a bíróság 1 havira csökkentette – a szerk.)

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra időközben feljelentést tett a NAV Bűnügyi Igazgatóságán csődbűncselekmény gyanúja miatt. A cég szerint ugyanis a tömeges felmondásokat megszervezték, ezzel pedig komoly kárt és csődhelyzetet okoztak “ismeretlenek”.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter