Amit a képen látni, attól kevesebb benzin fogy!

Legalábbis ebben reménykedik a Tüke Busz, ami egy éves tesztelésbe fogott.

Új, az üzemanyagfogyasztást kedvezően befolyásoló technológiákat tesztel a következő egy évben a pécsi helyi közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt. – jelentette be Decsi István kedden.

hirdetés

Pécs alpolgármestere kifejtette: forradalmian új bevonattal kezelt alumínium keréktárcsákat próbálhat ki a Tüke. Ezekkel 47%-os súlymegtakarítás érhető el az acél keréktárcsákhoz képest kerekenként, mely akár 400 kg-os tömegcsökkenést jelenthet egy autóbusz esetében. Emellett a kovácsolt alumínium kerék 5-ször nagyobb terhelésnek tud ellenállni. Az új keréktárcsák emellett jobb hővezető képességgel rendelkeznek, melynek köszönhetően növekszik a fékszerkezetek élettartama, valamint csökken a gumiabroncs futófelületének kopása.

busz2

A teszthez a Arconic-Köfém Kft., a Bohnenkamp s.r.o, a Continental Hungaria Kft., a Pirelli Hungária Kft. és a pécsi HC-Linear Kft. ajánlotta fel a szükséges tárcsákat és egyebeket. A teszt hatékonyságát nagymértékben növeli, hogy az abroncsszállító partnerek speciális, új technológiákat képviselő gumiabroncsokkal, valamint guminyomás- és hőmérsékletmérő rendszerrel is hozzájárultak a rendszer üzemeltetéséhez. Utóbbival folyamatosan nyomon lehet követni a légnyomást, az állandó gyári értékű keréknyomás pedig költségmegtakarítást jelent.

– A rendszerek összehangolásával az üzemanyag fogyasztás és a gumiabroncs költségek csökkenését várhatjuk a járművek esztétikusabb megjelenése mellett. A tapasztalatok fényében dönt a társaság az újdonságok a teljes flottán történő alkalmazásáról – mondta zárásként Decsi István.

busz3

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter