Annyira tele van pénzzel a mulatós polgármester faluja, hogy…

… csak azon kell gondolkodniuk, milyen jóléti intézkedésekre költsék a pénzt. Na, de miből futja Drávaszerdahelynek minderre?

Luxusautó, nők, tánc. Alpár György ex-fideszes, de legutóbb már függetlenként megválasztott polgármester olyan mulatós kilpet rakott össze, hogy a fal adja a másikat – írtuk meg néhány hete. Azóta országos hírnevet szerzett a polgármester, egymást váltják az újságírók a városházán.

hirdetés

Most az Abcúg írt egy remek cikket a faluról, ami úszik a pénzben! 2012-ben nyílt meg a Földgázszállító Zrt. nemzetközi mérőállomása, amely Drávaszerdahely és a horvátországi Alsómihojlac között biztosítja a gázösszeköttetést. 2006-ban még Gyurcsány Ferenc írt alá erről nyilatkozatot miniszterelnökként, hogy csökkenjen az oroszoktól való energiafüggőségünk, majd 2010-ben született meg a végleges egyezség a beruházásról – írja a lap.

Alpár Györgyöt azonban ez marhára nem érdekelte, viszont az iparűzési adó igen. Amikor megtudta, hogy évente 46 millió forint csordogál be a falu kasszájába a cégtől, majdnem rosszul lett az örömtől.  (Azóta évente 35-36 millió a Földgázszállító iparűzési adója.)

A következőket írja az Abcúg:

“Amikor 2006-ban először megválasztottak, pár százezer forint volt a számlánkon, és a 90-es évek óta összegyűlt 17,5 millió forintnyi óvoda- és iskolafenntartási tartozásunk is Harkány felé” – folytatta. Drávaszerdahely korábban főleg az állami normatívából tartotta fenn magát, ezen kívül gépjárműadót és kommunális adót szedett a lakosoktól. Na ez az, amire ma már nincs szükség, az önkormányzatnak ugyanis olyan jól megy, hogy minden helyi adót eltöröltek, ezen kívül pedig

  • ingyen buszoztatják a gyerekeket óvodába és iskolába,
  • óvoda- és iskolakezdési támogatást osztanak,  a középiskolások után 40 ezret, az általános iskolások után 30-at, az óvodások után pedig tízet,
  • szociális étkeztetést vezettek be,
  • évente egy köbméter fát adnak minden háznak,
  • ingyenessé tették a szennyvízszippantást, valamint
  • ingyen beoltják és chippel látják el az összes kutyát.

Alpár szerint ezzel összesen 200-250 ezer forintot hagynak az emberek zsebében évente. “Mondtam is a képviselőknek, akiket 2010-ben választottak meg, hogy fogalmuk sincs, milyenek a testületi ülések egy szegény faluban. Régen mi is ide-oda tologattuk a számlákat, mert nem bírtuk fizetni őket. Napról napra vegetáltunk” – idézte fel a polgármester a régi időket. “Az volt az egyetlen esélyünk, ha nyertünk valami pályázaton, most meg csak azon kell gondolkodnunk, éppen milyen jóléti intézkedést hozzunk” – mondta.

Még távolról sincs vége, mindenképpen érdemes elolvasni az Abcúg teljes cikkét.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter