Aranyáron az ország tortája Pécsen: az Őrség Zöld Aranya!

De szerencsére nem mindenhol.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007 óta évente meghirdeti a Magyarország tortája elnevezésű pályázatot, amelyre innovatív, kreatív ötleteket, főleg természetes alapanyagokat tartalmazó, magyaros ízvilágot tükröző recepteket és tortákat várnak. Idén 43 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, amely méltónak bizonyult a Magyarország tortája címre. A díjat Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű torta nyerte el. A cukrász megvédte címét, mivel a tavalyi győztes tortát is ő készítette. (MTI)

Vége a nagy augusztus 20-i pörgésnek, elmehetünk nyugodtan kipróbálni az ország édes tortáját. Arra nem vállalkoztunk, hogy végigkóstoljuk az összes pécsi cukrászdában, de párat azért lezsűriztünk.

hirdetés

Bár ahány hely, annyi “dizájnja” van a tortának, noha elvileg ugyanazt kapjuk mindenhol, merthogy ugyanúgy kell elkészíteni a desszertet, ahogyan Szó Gellért a salgótarjáni cukrászdában, szigorúan követve a receptúrát. Elvileg. És így kellene kinéznie:

Budapest, 2016. augusztus 20. Szó Gellért cukrászmester az Őrség Zöld Aranya nevű tortájának - a 2016-os Ország tortájának - egy szeletével a Magyar Ízek Utcája elnevezésű rendezvényen a budapesti Clark Ádám téren 2016. augusztus 20-án. MTI Fotó: Marjai János

(MTI Fotó: Marjai János)

Ami biztos, hogy igen laktató és hamar telíti az ember gyomrát. Ha eszel belőle egy szeletet, a következőt úgyis csak jövő év augusztusában kívánnád meg, addigra meg elkészítik az Ország Tortája 2017-es kiadását.

Pécsen messze a legdrágábban a Caflishban mérik az édességet, ott majdnem egy lepedőt kérnek egy szelet tökmagos álomért. Egsz pontosan egyébként 980 forintba fáj egy szelet. És így néz ki:

torta2

A Magda Cukrászdában 590, A Mecsek Cukrászdában 890 forint, és így néz ki:

Mecseki Zöld

Mecseki Zöld Arany (csak mi neveztük el így)

A Trüffel Cukrászdában 790 és elég jól mutat:

torta3

A Nosztalgia Cukrászdában pedig szintén 790 pénz az Ország Tortájából egy szelet.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter