Arat a Halál Baranyában, az okokat egyelőre vizsgálják!

Hét olyen megye is van az országban, ahol vagy későn fedezik fel a daganatos betegségeket, vagy nem megfelelő a betegek ellátása, de nagy valószínűséggel mindkét hiányossággal számolni kell. Baranya is köztük van – írja a 168 óra.

Számszerűen kimutatható hátrányban vannak bizonyos országrészek rákbetegei. Somogy, Nógrád, Baranya azon 7 megyéhez tartozik, ahol ugyan jelentősen alacsonyabb a 100 000 lakosra jutó daganatos megbetegedések száma az országos átlaghoz képest, mégis több a daganat okozta halálozás. Ezekben a megyékben vagy nem fedezik fel időben a betegséget, vagy a betegek nem jutnak a megfelelő ellátáshoz, de valószínűleg mindkettőnek szerepe van a súlyos hátrányban. A Magyar Klinikai Onkológusok Társaságának jubileumi kongresszusán egyebek mellett arra szólították föl az intézményeket: hozzák nyilvánosságra gyógyítási eredményeiket, hogy képet kaphasson mindenki arról, hol és milyen eséllyel gyógyulhatnak a betegek.

hirdetés

A lap tudósítása szerint a tanácskozás egyik legmegdöbbentőbb előadását Dr. Ádány Róza professzor tartotta, aki a Debreceni Egyetem tanára, és az ország egyetlen Népegészségügyi Karának Megelőző Orvostani Intézetét vezeti. Ádány ugyanis olyan statisztikai adatokkal dokumentálta az előadását, amelyek nagyon súlyos képet festenek nemcsak Magyarország helyzetéről, de az esélyegyenlőtlenség mértékéről is.

– Súlyos szűrési, vagy ellátási problémákra figyelmeztet, hogy számos megyében ugyan kevesebb a megbetegedés, mégis magasabb a halálozás az országos átlagnál. Hét ilyen megye is van az országban, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Nógrád, Baranya, Somogy és Komárom-Esztergom, itt vagy későn fedezik fel a daganatos betegségeket, vagy nem megfelelő a betegek ellátása, de nagy valószínűséggel mindkét hiányossággal számolni kell. A hátteret mindenképp meg kell vizsgálni ahhoz, hogy képet kapjunk arról, pontosan mi is okozza a rendkívül jelentős különbségeket” – mondta a professor.

MTA-_eloadas_markans

Pirossal jelölték azokat a megyéket, ahol az országos átlagnál rosszabb a megbetegedések és halálozások aránya.

A konferencián kiderült az is: a célzott, vagyis legkorszerűbb terápiák negyven százalékát, a sugárkezelések csaknem felét a fővárosban kapják a betegek, ami önmagában jelzi az aránytalanságot.

Valami nem stimmel?

Mindez azért is különösen érdekes, mivel Pécsett pár hónapja indult meg a gyógyítás a PTE vadonatúj Onkoterápiás Intézetében, amely még építészetileg is érdekes és látványos. Évente több ezer daganatos beteget tudnak kezelni itt Baranya és Tolna megyéből, napi szinten ugyanis közel háromszáz ambuláns beteget látnak el, mintegy 150 sugár- és félszáz infúziós kezelést végeznek, és összesen 55 fekvőbeteget tudnak egyszerre kezelni.

2 milliárdos rák központ nyitott Pécsen – OK!PÉCS

Több, mint 2 milliárd forintból építették fel a térség legmodernebb Onkoterápiás központját, ahol az utolsó csavarig és műszerig minden új.

(via 168 óra)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter