Átlépte a 8 milliárdot Pécs iparűzési adóbevétele, 10%-al erősödtek a helyi cégek

A pécsi ipari park (PIP) tele van; felébredt a Déli Ipari Park is; új cégek jöttek Pécsre, és a Dél-Dunántúl legnagyobb autóipari beruházása készül a városban.

Impozáns számokat produkált Pécs, amely évtizedek óta először tudott több milliárd forintos megtakarítást felmutatni, ami gyakorlatilag csoda! (Na jó; ha nem is csoda, de majdnem.)

hirdetés

A számviteli tényadatokból kiderül az is, hogy a városban beindultak a cégek, képesek voltak növekedni, emiatt pedig Pécsnek

a tervezettnél csaknem 10%-al több iparűzési adóbevétele is lett, ami egyébként átlépte a 8 milliárdos határt.

– Ez egy nagyon pontos mérőszáma annak, hogy a gazdaság mennyire erős egy városban. A pécsi cégek 400 millió forinttal többet fizettek be a közös kasszába. Ez vitán felül azt jelenti, hogy nő a pécsi gazdaság ereje, Pécs pályára került. Nem volt könnyű, de úgy látom, hogy a következő évek igen kedvezőek lesznek Pécs számára – mondta Páva Zsolt, a Baranya Gazdasága elnevezésű rendezvényen, az Iparkamarában.

A polgármester kifejtette azt is, hogy nagyot fog dobni Pécsen a Dél-Dunántúl legnagyobb autóipari beruházása is, ami Pécsett épül.

Síkfői Tamás, a kamara elnöke szerint igencsak beerősített gazdaságilag a Kárpát-medencei térség, és nem szabad ettől lemaradni.

– Sürgősen meg kell teremteni azt az összehangolt koordinációt, ami a város, az egyetem, a megye és a kamara között kell, hogy műkdöjön annak érdekében, hogy a fejlettebb térségeket elérjük – magyarázta az elnök.

Tucatnyi új cég jött Pécsre, sokan fejlesztenek 

Számos cég telepedett meg Pécsen az elmúlt időszakban egyébként, így például az ITSH-Deutche Telecom, Harman, Hellmann Worldwide Logistics, Amalgam, Flextronics, IQor (volt Jabil), Kindertojás gyár, BUW, új BAT-gyár, Magnus, Viesmann). Ezek mellett több cég is komoly – nem ritkán sok százmilliós – fejlesztéseket, bővítéseket hajtott végre Pécsen, mint például KONTAKT-Elektro, a Somapak, vagy a MATRO.

Bújtatott cégek

Korábban lapunknak nyilatkozott Csizi Péter, akkor még országgyűlési képviselő, aki elismerte, hogy hibáztak akkor, amikor “elbújtatták az új cégeket” a városban.

– Mi azt a stratégiát választottuk, hogy nem zöldmezős beruházásban, vagy az ipari parkjaink bővítésében gondolkodtunk elsősorban, hanem a már meglévő épületeink, területeink feltöltésében – magyarázta akkor az ex-képviselő.

Vagyis, ha ezek az új cégek most az Ipari Parkban lennének, szépen egymás mellett, akkor ott mindenki új gyárakat látna. Most viszont szétszórva vannak a városban, vagyis nem annyira látványos a dolog.

Azóta egyébként a Déli Ipari Park is felébredt a csipkerózsika álmából, ott épül a dél-kóreai Hanon autóipari gyára, de mások is oda költöznek. Pécs Ipari Parkja pedig már tele is van, közel 50 cég működik ott.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter