Átverés a Jobbik béruniós kezdeményezése?

Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint, aki kifejtette, az Európai Bizottság határozata egyértelműen kimondja, hogy az ellenzéki párt polgári kezdeményezése nem vonatkozhat a fizetésekre. Ezt egyébként a Jobbik is elismeri.

Tudjuk, hogy ez egy átverés, ugye?

kérdezett vissza Lattmann Tamás nemzetközi jogász az ATV műsorában, amikor Havas Henrik arról kérdezte, tudja-e mi az a bérunió – írja az ATV.hu. A kezdeményezés a Jobbikhoz köthető, az ellenzéki párt idén tavasszal kezdett kampányolni a témával.

Vona Gábor pártelnök a múlt hónap végén jelentette be, hogy az Európai Bizottság engedélyezte pártja béruniós kezdeményezését, ezért augusztus 20-án nagyszabású kampányba kezdenek, hogy összegyűjtsék a szükséges 1 millió aláírást az uniós tagállamokban.

„A cél a bérek felzárkóztatása a nyugat-európai bérekhez”

– fogalmazott Vona Gábor.

Felmerül a kérdés:

kiharcolható-e pusztán egy népszavazással a kelet-európai fizetések nyugati szintre hozása?

Természetesen nem, és ezt a Jobbik is tudja. Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője az atv.hu-nak úgy fogalmazott:

„Természetesen nem arra gondoltunk a béruniós kezdeményezésünk elindításakor, hogy egyik napról a másikra változik a magyar bérhelyzet brüsszeli bürokraták kinyilatkoztatásra, és azt sem, hogy egyik napról a másikra eltűnnek azok az évszázados gazdasági strukturális különbségek, amelyek fennállnak a magyar és a nyugati gazdaságok között”.

A politikus szerint ugyanakkor a kezdeményezéssel el lehet indulni a kívánt úton.

„27 év mulasztását igyekszik bepótolni a Jobbik ellenzékből, egy – elismerem – tökéletesnek jóindulattal sem mondható eszközzel, egy uniós polgári kezdeményezéssel”

– magyarázta a lapnak az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Átverés?

Lattmann Tamás nemzetközi jogász nem kevesebbet állít, mint hogy a Jobbik egész kezdeményezése egy átverés. „Meg lehet nézni az Európai Bizottság határozatát, amivel engedélyezte az aláírásgyűjtést.

“Az 1. cikk 2. bekezdése nagyon világosan kimondja, hogy ez a kezdeményezés és a támogató aláírások sok mindenre vonatkozhatnak (többnyire munkavállalói jogok – a szerk.), kivéve a bért. Ez egy átverés, ez egy PR-trükk”

– fogalmazott Lattmann.

A nemzetközi jogász szerint amit most látunk, az csak egy ügyes trükk a Jobbik részéről – írja az ATV.hu. „És mivel a végén nem lesz belőle semmi, majd az lesz a kommunikációs mondás, hogy az EU elgáncsolta, pedig milyen csodálatos volt” – mondta.

MSZP: kamu és a hazug

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Lattmannál is keményebben fogalmazott a Jobbik kezdeményezése kapcsán. Szerinte a béruniós kampány szakmailag “kamu és bugyuta”, politikailag pedig “förtelmesen demagóg és hazug”.

A Fidesz korábban már kifejtette, a bérunió szerintük egy politikai blöff. Szerintük ugyanis már javában folyik a bérek európai szintre emelése Magyarországon, mert “míg a magyarországi minimálbér 2010-ben 73.500 forint volt, addig 2018-ban pedig már 138.000 ezer lesz; és a garantált bérminimum 2010-ben 89.500 forint volt, addig 180.500 forint lesz jövőre.”

(via ATV.hu)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter