Átvilágítja az önkormányzat a “segélyt” kapott cégeit

Az erről szóló javaslatot Kővári János, az ÖPE képviselője és a Szövetség Pécsért alapítója tette a Kögyűlésben, és Páva Zsolt maga is támogatta azt. Most megnézik, mi az oka annak, hogy ez az öt önkormányzati cég újra és újra tetemes pénzt kér a működéshez.

Mint azt az OK!PÉCS megírta, amit Pécs idén megspórolt, azt most ki kell fizetnie a városi cégeknek. Több mint 1,5 milliárd forintot tudott megtakarítani az önkormányzat idén, de ebből most öt céget 1,4 milliárddal ki kell segítenie:

hirdetés
  • a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft.-nek a repülőtér üzemeltetésére beérkező szállítói számlák kifizetésére, bérleti díjak teljesítésére összesen 27.826.000 forinttal,
  • a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. létesítményeinek működtetésére összesen 232.915.000forinttal
  • Pécsi Kommunikációs Központ (ez a város médiacége, és adja ki a Pécsi Híreket és a Pécsma.hu-t) részére beérkező szállítói számlák kifizetésére szükséges összesen 40.000.000 forinttal
  • és a Tüke Buszt is csaknem 600 millió forinttal
  • valamint az Elszámolóházat 400 millió forinttal

kénytelen kisegíteni az önkormányzat pluszban.

Mi folyik ott? – Páva Zsolt átvilágíttatja a cégeket

A céges mentőcsomagra rábólintott ugyan a csütörtöki pécsi Közgyűlés, de Kővári János az ÖPE képviselője és a Szövetség Pécsért alapítójának javaslatát Páva Zsolt is támogatta, így némileg váratlanul döntöttek arról is, hogy kapnak ugyan most plusz pénzt ezek a cégek, de alaposan átvizsgálják a működésüket és azt, hogy mi az oka annak, hogy mentőövre szorulnak.

– Nem tudjuk, hogy ezen cégek milyen egyéb forrásokkal rendelkeznek, ezekről az önkormányzat miért nem tud, illetve a közétkeztetés (Elszámolóház alá tartozik – a szerk. ) mitől kerül 400 millióval többe, mint azt tervezték – közölte Kővári János, akinek felvetésére Páva szintén támogatta, hogy világítsák át az étkeztetést bonyolító Hungastot, illetve a vonatkozó szerződést is. – Ezzel a vizsgálattal talán választ kaphatunk arra, miért folyik ki a pénz mindig ugyanannál az öt cégnél, miért nem láthatja a képviselőtestület ezek bevételeit és kiadásait. Ami pedig a közétkeztetést illeti, meg kell vizsgálni, hogy miért került ennyivel többe a tervezetnél.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter