Az állam menti meg a Zsolnay-t, vagy a politikusokat?

Nagyon hosszú cikk jelent meg ma az mno.hu-n a pécsi “kerámiaháborúról”, ami viszont szinte egyáltalán nem tartalmazott új információkat. Azt viszont igen, hogy a sok névtelen forrás egyike szerint a kormány elásná a csatabárdot.

Lapunkban sokat írtunk már a Zsolnay-háborúról, ezek alapján sem sok újdonság volt az mno mai cikkében, sőt igen sok lényeges elemet ki is hagytak a cikkből, például a volt Zsolnay dolgozók brutális állításait és kiborulását is – ami a legfrissebb fejleménynek tekinthető a gyár körül.

hirdetés

Érdekes volt viszont az rész, amit ugyan szintén névtelen forrásokra hivatkozva állított a lap (az egész írásban nem volt egyetlen megszólaló, névvel nyilatkozó ember sem), mégis az eddigiekhez képest némileg új információkkal szolgált. Nevezetesen, hogy “kiegyezés várható” a háborúban.

Azt is minden nyilatkozónk készpénznek veszi – írják a cikkben, hogy a pécsi városháza lépései, a Zsolnayval szembeni keménykedés irányított volt, a már említett üzleti érdekkörök és a Dél-Dunántúlon befolyásosnak számító politikusok mozgatták a szálakat.

Azonban a lehetséges politikai áldozatok is éppen ők lehetnek majd. Ugyanis vélhetőleg felsőbb jóváhagyás nélkül határozták el, hogy kiebrudalják a Zsolnayból annak főrészvényesét, és megszerzik a gyárat.

– spekulál a lap. Hogy miért? A porcelángyártás nem a legjövedelmezőbb üzlet ma Európában, s bár tulajdonosok váltották egymást, eddig senki sem tudta tartósan talpra állítani a Zsolnay-gyárat. A legtöbben a már említett nagy állami épületfelújítási projekteket említenék, ugyanakkor beszéltünk olyan emberrel is, aki közel van a tűzhöz, és azt mondta, itt még ennél is többről lehet szó. Egy olyan nemzeti kincsnek a megmentése ugyanis, mint a Zsolnay, jól kommunikálható a választóknak, ráadásul annyi pénzt rá lehet költeni, amennyit nem szégyellnek. És egy ilyen cég bármely politikai erőnek nagyon jól jöhet, főként választás előtt.

Emiatt lehet, hogy most

el kell ásni a csatabárdot, kiegyezni, új korszakot kezdeni, kerül, amibe kerül,

s botrányok helyett a Zsolnay-sztorinak a sikerről kell szólnia – az mno informátorai szerint most ez az elvárás a pécsi porcelángyárral kapcsolatosan. És ez az elvárás egészen magas politikai körökben született meg – vélik.

Az mno értesülését eddig senki nem erősítette meg egyébként, sem a gyár, sem pedig a kormány.

(via mno.hu)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter