Az “extraprofit” és a nem kellő hatékonyság miatt lőné ki a lakástakarékok támogatását a Fidesz

Budapest, 2018. október 16.
Bánki Erik fideszes képviselő expozét tart a lakástakarékpénztárakról szóló törvény módosítását célzó javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 16-án.
MTI Fotó: Soós LajosBudapest, 2018. október 16. Bánki Erik fideszes képviselő expozét tart a lakástakarékpénztárakról szóló törvény módosítását célzó javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 16-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Felmenő rendszerben megszüntetné a lakástakarékpénztárak állami támogatását az a törvényjavaslat, amelyet Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek hétfőn. Kedden pedig már tárgyalta is a Parlament. Akár szerdán már életbe is léphet.

A keddi ülésnap reggel 8 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, amelyeket a lakás-takarékpénztárakról szóló javaslat összevont vitája követett. Az előterjesztő Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke a javaslatot azzal indokolta:

hirdetés

a lakás-takarékpénztárak konstrukciója nem volt kellő hatékony, és az elmúlt időszakban nem szolgálta olyan aktívan és eredményesen az otthonteremtést, mint elvárták volna, emellett pedig 2010 óta 60 milliárd forint extraprofitra tettek szert a programot működtetők és forgalmazók.

Bánki Erik hétfőn részletesen beszélt a javaslatról. Eszerint a örvényjavaslat értelmében felmenő rendszerben vezetnék ki a programot, így az indítvány az eddig megkötött szerződéseket nem érinti, azokra a futamidő végéig jár az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás.

Hozzátette: a konstrukció fennmaradhat, de a törvény hatályba lépését követően új lakástakarékpénztári szerződést állami támogatással már nem lehet kötni.

Az a cél, hogy az extraprofit, ami ezen a területen realizálódott a lakástakarékpénztárak forgalmazóinak, az a magyar családokhoz kerüljön, a magyar családok otthonteremtési programjára tudjuk fordítani – hangsúlyozta Bánki.

A javaslat előkészítéséről szólva elmondta: Fidesz gazdasági kabinetje áttekintette az elmúlt évek otthonteremtési támogatásinak működési hatékonyságát és a lakástakakaraékpénztárak működésének az otthonteremtésre kifejtett hatását, és azt állapította meg, hogy a lakástakarékpénztári konstrukciók kiemelt támogatásuk ellenére nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az esetek nagy részében – folytatta –

ezekből a megtakarításokból nem új lakásépítés vagy vásárlás történt meg, hanem olyan felújításokra átalakításokra költötték, amelyek szerinte nem szolgálják a magyar kormány otthonteremtési támogatási programját.

Arra a kérdésre, hogy van-e elképzelés a csok feltételeinek változtatására, Bánki Erik azt mondta: a frakció elvárása az volt, hogy a lakástakarékpénztárak támogatása az otthonteremtési programokban realizálódjon jövőre. Arra kérték a kormányt, hogy ezt minél előbb tárgyalja meg – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva közölte: a törvény hatálybalépésnek napja attól függ, mikor fogadja el azt a parlament.

Az Országgyűlés kivételes eljárásban tárgyalja a javaslatot kedden, ha elfogadják, akkor akár már szerdán életbe léphet.

(via MTI)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter