Az jár jól, aki kussol – mondja Lovasi András

Pécs leszakadásáról, a pécsi zombihadseregről és arról is beszélt a Kispál és a Borz és a Kiscsillag frontembere, hogy miért költözne el Székelyföldre. Az Azonnali készített vele interjút.

Szokásosan melankólikus interjút adott Lovasi András az Azonnalinak, ám a sorok között ezúttal mintha a bánat is ott lett volna. Az is más a mostani interjúban, hogy igen markánsan beszél benne Pécsről a művész. Szerinte egyébként az jár jól, aki kussol manapság Magyarországon,  de elmondta azt is, hogy pár év múlva talán számára is a kivándorlás lesz a B-terv.

hirdetés

Szóbakerült a pécsi zombihadsereges beszólása is, amit pár éve mondott egy interjúban.

– Pontosan emlékszem arra az interjúra meg az előzményre. Egy hideg szerda este tíz körül, hosszú idő után újra végigmentem a Király utcán és járókelők helyett néhány rosszarcú nagykabátost, meg tántorgó tinédzsereket és bezárt vagy üres helyeket láttam. A kontextus pedig az volt, hogy miközben óriási pénzeket kapott Pécs a kulturális főváros projektre, galériák, mozik zárnak be. Emiatt aztán kaptam hideget-meleget a város fideszes képviselőitől, meg a Márta Pistától is. Mindenki egy emberként ítélt el, mint árulót. De a nem nyilvános térben sokan igazat adnak nekem.

Szakad le Pécs?

Igen, és ez nem most kezdődött. Elég, ha annyit mondok, hogy kedves barátom, Heidl Gyuri a PTE Esztétika Tanszékének vezetője, és úgy jellemezte ezt a helyzetet, hogy a kétezres évek elején volt tizenkét rendes tanára és négy óraadó. Most pedig ketten vannak oktatók a tanszéken. Ennél többet nem kell mondani. A másik meg, hogy a lányom huszonöt éves, és Pécs helyett Budapesten tartották az érettségi-találkozójukat. Szóval én láttam végbemenni ezt a folyamatot.

Mit kellene csinálni ezzel?

A városnak olyannak kellene lennie, hogy ott tudja tartani azt a fiatal réteget, amelyik a következő húsz évben meghatározó lehetne. Az a város, amelyik az érettségi után nem tudja ott tartani egy jó részét a jövendőbeli értelmiségnek, az halálra van ítélve.

Ennek ellenére még mindig egy zenészváros Pécs, nem? Tudsz mondani mondjuk öt újabb helyi zenekart, akik szerinted jók?

Hát, akiket én ismerek, és azt gondolom, hogy jók, azok a magnetes fiúk, a Mongooz and the Magnet. De van ez a Made in Pécs fesztivál, ahol fellép száz-egynéhány zenekar, többnyire helyiek.

Te nem szoktál elmenni?

Nem.

Mi igen.

Ha annyi idős lennék mint, ti, lehet, én is lemennék. Sőt biztos!

Mi is azért megyünk le, mert egyikünk pécsi.

Teljesen rendben van, hogy szeretitek ezeket az új zenekarokat. Az én generációm egyszerűen nincsen ott. Akik az én barátaim voltak, azok vagy meghaltak, vagy elmentek. Nyilván, ha lemegyek egy helyre és ott aranyos fiatalok vannak, akkor örülök, hogy milyen aranyosak a fiatalok. De ez nem ugyanaz. Pécs mondjuk nem Békéscsaba, ahonnan már ’90-es években elkezdtek elvándorolni az emberek. Pécsről csak a 2000-es években.

Nem az a nagy baj, hogy nagyon későn készült el az autópálya?

Sok minden benne van, de az például nagyon, hogy Pécs nem lett olyan kiemelt városa a Fidesznek, mint Győr vagy Debrecen. Ami beruházás érkezett volna a városba, az vagy nem érkezett meg, vagy más helyre lett irányítva. Tehát Pécs fejlesztése nem élvez prioritást a Fideszben. A felsőoktatás sem arra fejlődik, amerre kellene, s ez is sújtja a várost.

A pécsi rész egyébként csak egy kitérő volt a hosszú interjúban, amiben Lovasi még mesél arról is, hogy udvarolt-e részegen (csak úgy udvarolt); zaklatták-e már a rajongók; politikusabbak-e már a számai, mint régebben; és hogy miért mondták le három koncertjét is azért, mert beszélt a Magyar Narancsnak; illetve, hogy miért gondolkodik azon, elköltözik az országból.

A teljes inetrjút ITT LEHET elolvasni.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter