Az LMP is beállt az ellenzéki sorba Pécsen, de azért eljárja a pávatáncot

Úgy csinál, mintha vonakodna, de azért mégiscsak támogatja az összellenzéket a pécsi LMP is. És nem is kérnek érte sokat, csak pont azt a két helyet, ami egyébként is rájuk vár.

Kedden este futott be a pécsi LMP közleménye. Ebben némi pávatánc után végül felajánlják az együttműködésüket az összellenzéknek, hogy sikerüljön leváltani a Fideszt Pécsen.

hirdetés

Bár korábban harcosan tiltakoztak, sőt azt állították, hogy becsapták őket, most mégis készek együttműködni a balliberális pártokkal Pécsen.

Mindezért csak 2 helyet kérnek a képviselői listán (pont ennyi “helye” van Péterffy Attilának egyébként, csak odaadja).

Hogy egyébként az a két képviselői hely melyik körzetekre vonatkozik, azt nem részletezik.

Ezek mellett hajlandóak arra, hogy

Az LMP közleményéből arra lehet következtetni, hogy

számításaik szerint a 18-ból minimum 10 egyéni képviselői körzetben esélyes vagy nyerni fog az ellenzék.

Ebből kérnek tehát 2 “tuti” helyet, és lemondanak/átadnak 8 “tutit” a többi, balliberális pártnak cserébe, magyarul: ott nem indulnak rájuk.

Ez azt is jelenti, hogy a pécsi LMP-nek

összesen csak 2 “igazi” jelöltet, és a maradék, “bukó” körzetekbe 8 ágyúgolyó tölteléket kell kiállítani az őszi választásokra,

feltéve persze, hogy a balliberálisok, a DK vezetésével rábólintanak erre.

Utóbbiaknak azonban ez jó “üzlet”, hiszen így valóban teljes ellenzéki egység és koordináció valósulna meg ősszel a Fidesz ellen: a tutinak számító helyeket behúznák, vagyis elérhető a képviselői többség, és nem lesz más ellenzéki polgármester-jelölt sem.  (Ha az LMP-t kihagynák, azzal 2-3-5% veszteséget is kalkulálniuk kell, még úgy is, hogy az LMP lenullázta magát az EP-választás idején.) Egy nehézség azért akad az LMP miatt, újra kell tárgyalni az ellenzéki elosztást házon belül.  Most információink szerint úgy néz ki a helyzet, hogy

  • MSZP 4 hely,
  • DK 4 hely,
  • Momentum 4 hely,
  • Jobbik 4 hely,
  • Péterffy / LMP 2 hely

Így állt össze a 18 egyéni képviselői hely; de ugye ebből csak 10 tuti vagy nyerhető van szerintük, ha jól következtettünk.

Ezt a 10 esélyes, befutó helyet kell(ene) most újraosztaniuk egymás között.

Ha az ellenzéki pártok “igazságosan” osztották el egymás között a képviselői helyeket, vagyis minden pártnak 2 tuti befutója van, akkor az LMP nem kért sokat egyébként. Csak annyit, hogy a párt is férjen oda a tortához, pont ugyannyi hellyel, mint a többiek. (Hogy ez így van-e, vagyis igazságos-e az elosztás, azt csak azután lehet megmondani, hogy kiderült, ki melyik körzetben indul.)


Íme az LMP teljes közleménye:

Pécsett a Fidesz leváltása fontosabb, mint az ellenzéki osztozkodás

A pécsi Fidesz megbuktatása alapvető feladat. Az ellenzék pártjai az elmúlt hetekben többet foglalkoztak saját magukkal, mint a pécsiek érdekével. Az LMP azon városokban, ahol tisztességes feltételeket támasztottak az ellenzéki szervezetek, rész vesz választási együttműködésekben, ez történik például Komlón. Ugyanakkor Pécsen olyan megállapodás körvonalazódik, ami nem visz minket közelebb a győzelemhez.

A pécsiek ennél többet érdemelnek: az ellenzéki pártoknak magukon kell kezdeniük a változást és bemutatni, hogy képesek tisztességesen együttműködni.

Az LMP megdöbbenve vette tudomásul, hogy a Demokratikus Koalíció helyi szervezete, élén a város volt (szocialista) alpolgármesterével, szétverte a korábban létrejött ellenzéki együttműködést. A kialakult helyzetben az együttműködésből kiszorított LMP nem tehet mást, mint saját jelölteket és önálló listát állítani. A körzetekben ugyanakkor nyitottak vagyunk a koordinációra.

Az LMP vállalja, hogy 8 körzetben visszalépteti jelöltjeit – olyan jelöltek számára, akik személy szerint nem vettek részt a 2009-ben megbukott, a várost eladósító városvezetésben, és egyetértenek egy zöld minimumprogram képviseletében. Vállaljuk továbbá, hogy nem állítunk polgármesterjelöltet, annak ellenére, hogy Péterffy Attilával kapcsolatos aggályainkat fenntartjuk. Cserébe azt várjuk el az ellenzéki szervezetekről, hogy két körzetben léptessék vissza jelöltjeiket pártunk javára, ami által biztosítható lesz a városban a zöld politika, a fenntarthatóság, a civil kontroll képviselete.

Minden olyan javaslatot támogatni fogunk, amely a pécsiek érdekét szolgálja. De nem asszisztálunk ahhoz sem, hogy korábban megbukott városvezetők térjenek vissza a hatalomba. Kíméletlenül rávilágítunk a mutyigyanús ügyekre, függetlenül attól, hogy azok mely időszakhoz, mely politikai oldalakhoz köthetők. A fejlődő, fenntartható, zöld Pécs megvalósításáért dolgozunk.

A kialakult helyzetben ezt tekintjük az utolsó olyan lehetőségnek, amellyel megteremthető a Fidesz leváltása. Bízunk abban, hogy a józan belátás érvényesül az ellenzéki szervezetek körében, és nem a pozíciók megszerzése.

A döntés Péterffy Attila és csapata kezében van, mi elmondtuk a vállalásainkat, csak rajtuk múlik, hogy lesz-e teljeskörű ellenzéki együttműködés Pécsen.”


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter