Az olvadt réz is alig bír el a mekis BigMac-el!

Na jó, pár perces kemény küzdelem után azért a felső réteget képes megégetni. 

Pár napja került fel a Youtube-ra az a videó, ahol egy fickó olvadt rézzel öntözgeti a Big Mac-jét. Már több mint 2,3 millió döbbent ember nézte meg a pár perces videót. Az olvadt réz ugyanis nem igen tesz kért a hamburger zsemlében, húspogácsában és a saliban sem! Vagyis igen, de ehhez pár perces kitartó locsolgatás kell.

hirdetés

Ha valaki tudományos szempontból is képes lenne megmagyarázni a jelenséget – vagyis, hogy miért nem olvasztja, égeti azonnal szarrá el az egész hamburgert az elképesztően forró, folyékony réz – az ne tartsa magában.

UPDATE: Megvan a megfejtés! 

Az UrbanLegends megfejtette a rezes hambi effektust.

Snopes szerint hasonló helyzetben valószínűleg minden hamburger hasonló lepergető hatást produkálna, legyen az bármilyen szuperbio-kézműves-organikus változat. Vagy – ahogy azt a fenti videó készítőjének egy másik munkája is mutatja – akár egy sima steak.

A jelenséget a Leidenfrost-hatás okozza, amelyet a Wikipédia így ír le: “Egy folyadékcseppet a forráspontjánál jelentősen melegebb környezetben gőzréteg vesz körül, amely hőszigetelőként viselkedve lassítja a folyadékcsepp forráspontra hevülését, és így annak elpárolgását.”  Vagyis a hamburgerben lévő nedvesség a hő hatására átalakul egyfajta burokká, ami egy rövid időre megvédi a szendvics többi részét a megsemmisüléstől.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter