Az utóbbi évek, ha nem évtizedek, legkomolyabb Zsolnay aukciója lesz Budapesten!

57 tárgyra lehet licitálni, az egyedülálló kerámiák az 1800-as évek végén és az 1900-as évek legelején készültek a nagy hírű pécsi gyárban.

Minden kiállított darab igazi mestermű, és természeten egyedi is.

hirdetés

A legdrágább kikiáltási ára ennek az elefántfejekkel díszített virágtartónak van 1909-ből, ez 3 millió forintról indul. A Kapás Nagy Mihály formaterve alapján készült remekművet kontúrozott kézi festés, opak és transzparens eozin máz díszíti. Nem véletlenül ez a galéria honlapjának nyitóképe.

zsolnay virágtartó

A legalacsonyabb kikiáltási ára ennek a Zsolnay tálnak van 1883-ból, ami mindössze 80 ezer forintról indul, de akár 200 ezret is megér. A 18 centi magas, 30 centi széles kerámián családi bélyeg és Zsolnay Pécs márkajelzés is van.

zsolnay tál

Az aukciót a Virág Judit Galéria rendezi, a Zsolnay árverés 2017. november 20-án (hétfőn) 18 órakor a Budapest Kongresszusi Központ Bartók termében lesz. A Zsolnay-ritkaságokat november 19-ig meg lehet csodálni a Galériában is.

A luxus Zsolnay

1870-től ismerte meg a világ a pécsi Zsolnay nevet, a kor világkiállításain rangos díjakat nyertek a kerámiák. Remekeik nemcsak itthon, hanem a nemzetközi és tengerentúli piacon is rendkívül keresettek és népszerűek voltak. A luxustárgyak, vázák, dísztárgyak, szobrok egy részét eleve külföldi értékesítésre készítették, melyek a kor gazdag nagypolgári környezetébe illeszkedve eljutottak Ausztriába, Angliába, Németországba, Franciaországba, Amerikába, Japánba, Indiába, sőt Ausztráliába is.

A nagyszámban megmaradt Zsolnay kerámiák ma már a világ jelentős múzeumainak és magángyűjteményeinek legmegbecsültebb darabjai, s a gyűjtők, csak kivételes szerencsével juthatnak igen magas árakon egy-egy áhított darabhoz a hazai és nemzetközi műtárgypiacon.

Szerencsére megmaradt a gyár szinte teljes dokumentációja, az iratanyagok, a tervrajzok, mintalapok valamint a formákat és díszítéseket tartalmazó könyvek is.

Pécs ezúttal nem vásárol be

Rákérdeztünk az önkormányzatnál arra, hogy most nem akarnak-e bevásárolni az aukción, mint korábban, amikor egy Zsolnay kandallót vásárolt meg az önkormányzat.

Mint írták, Pécs rendelkezik a világ legnagyobb Zsolnay-gyűjteményével a belvárosi Zsolnay Múzeumban és a Zsolnay Kulturális Negyedben további két különböző kiállításán.

“A gyűjteményt időről időre bővítjük is, ebben többek között Gyugyi László műgyűjtő is a város segítségére van. Jelenleg is van olyan értékes és egyedülálló Zsolnay-tárgy, amelyet még a nagyközönségnek be sem mutattak. A fentiek miatt nem látjuk szükségét annak, hogy a hivatkozott aukción részt vegyen önkormányzatunk.”

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter