Baba-mama klubra költik Soros György milliót Pécsen

Megszólalt az a pécsi alapítvány, amely 130 milliót kapott a filantróp tőzsdegurutól. Szerintük nem politizálni fognak (ahogy eddig sem), hanem támogani akarják a rászorulókat.

A ZOOM.hu-nak adott hosszú interjút az Emberség Erejével Alapítvány elnöke: Nyirati András, és Mester Zoltán kommunikációs vezető (lenti fotón) arra a hírre, miszerint Soros György a pécsi választásba is bele akar szólni.

hirdetés

24796725_10155831715464463_9149247947114475512_n

Azt mondják, óriási a kontraszt a feltételezések és a között, amivel az alapítvány valójában foglalkozik, pedig nem kell sokat kattintani ahhoz, hogy kiderüljön: az elmúlt években milyen projekteken dolgoztak vagy dolgozott a közösség.

Az alapítvány az Amnesty International pécsi csoportjából nőtte ki magát, később viszont már úgy gondolták, hogy a saját lábukra állnak.

„Azt találtuk ki a kezdetekkor, hogy egyrészt a hátrányos helyzetű embereknek esélykiegyenlítésre van szüksége, másrészt a többséggel, az átlagpolgárokkal is meg kell ismertetni a megoldandó problémákat, mert ha hiányzik a részükről a befogadás, akkor hiába hajtjuk végre a fejlesztő munkát.”

Ezzel kapcsolatban Nyirati két példát is felhozott. A tanodájukban mélyszegénységben élő, többségében cigány származású gyerekekkel foglalkoznak, akiknek a szüleivel együtt igyekeznek közösséget formálni, emellett pedig az iskolákat járják, ahol arról beszélgetnek a fiatalokkal, mi is az a szegénység, a rasszizmus, s mit lehet ezek ellen tenni.

Sokat segítettek

Segítették a Pemel pécsi LMBTQ közösség megalakulását, ezzel párhuzamosan a meleg és leszbikus emberek életének nehézségeiről és a társadalom homofóbiájáról tartottak foglalkozásokat. 2008-ban kezdték el az oktatási projektjeiket az iskolákban, de mára a Pécsi Tudományegyetemen is megjelentek, pedagógusoknak, szociális munkásoknak tartanak továbbképzéseket.

2011 elején az Ifjúsági Klubot hoztak létre a ZION-ban (Zenész Ifjúsági Otthon), mert azt lehetett látni, hogy a Pécs szegényebb részei közé tartozó Gyárvárosban nagyon sok a szegény, kevés lehetőséggel rendelkező gyerek, aki csak teng-leng, s szerveztek nekik délutáni foglalkozásokat. Ez nőtte ki magát oda, hogy 2013-ban elkezdték az Élménytár Tanodát.

Később új tevékenységi körbe kezdtek, helyi ügyeket karolnak fel és lépéseket tesznek, ha valahol jogsértés tapasztalható. A TASZ segítsége révén elérték, hogy érdekérvényesítő szerepet is tudjanak vállalni jogsértések esetén.

Ilyen ügy volt, amikor nem engedték beiratkozni a tanodásokat a Tudásközpontba és elérték a fennálló diszkriminatív gyakorlat megváltoztatását, de gyakran gyermek-, illetve szülőjogi beadványokkal is élnek, ha tapasztalnak bármilyen jogsértésre utaló jelet.

Miért pont ez az alapítvány kapott 130 milliót?

Nyirati szerint azért, Budapesten felismerték: a fővárosból nem tudják felmérni a helyi szervezetek igényeit. Mint mondta, tudomása szerint közösségfejlesztő szakemberek javaslatára kereste meg őket az OSF (Nyílt Társadalom Alapítvány), hogy vegyenek részt egy meghívásos pályázaton , aminek eredményeképp eldőlt hogy ők fogják ellátni ezt a feladatot. Az 500 ezer dolláros költségvetés, aminek a 80 százaléka a pályázati program és az Erősödő Civil Közösségek néven kapott nyilvánosságot. Azóta felállt a stáb a regionális központokban, illetve a megyeszékhelyeken (Kaposváron, Szekszárdon és Pécsen) találkoztak a civilekkel, hogy kiderüljön milyen támogatásra lenne igény.

Baba-mama klubok?

„Azért lehet annyit fantáziálni arról, hogy a civilek milyen aknamunkát végeznek, mert az emberek nem igazán látják, mit is csinálnak. A kommunikációra már nem marad energia, jóval kevesebben dolgoznak egy ilyen szervezetnél, mint egy cégnél. A most induló projekt láthatóságára nagyon sok energiát szánunk majd a közösségi felületeken és a sajtóban.” – magyarázta a lapnak az elnök.  Nyirati úgy gondolja: így látják majd az emberek, hogy

ez a program nem a választási kampányba való beszállást jelenti, hanem mondjuk azt, hogy egy bölcsőde nélküli településen meg lehet szervezni egy baba-mama klubot a pénzbeli támogatásukkal.

(via ZOOM.hu, Fotó forrása: Facebook)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter