Bármit és bármikor lelőhet a pécsi ZOO vezetője?

Voltaképpen bármikor lőfegyverhez nyúlhat Szatyor Miklós, a Pécsi Állatkert igazgatója, ha elszabadul egy szabályzatuk szerint veszélyesnek minősülő állat – ez derült ki az állatkert válaszából, amit az Átlátszó közérdekű adatigénylésére adtak.

Az állatkert „Intézkedés veszélyes állat kiszabadulása esetére és katasztrófa elhárítására” elnevezésű – egyébként nem sokkal az ominózus november 1-jei farkas kilövés előtt, szeptemberben hatályba lépett -, az egyébként szenvedélyes vadászként ismert Szatyor által jegyzett dokumentumában többszöri átolvasás után, atomjaiban sem találni az állatok életének megvédését célzó előírást – olvasható a blogon.

hirdetés

Ha csak a tűz esetére megfogalmazott kitételt nem tartjuk annak, miszerint ilyenkor a szakszemélyzet gondoskodik az állatok lehetőség szerinti mentéséről.

Azt ellenben benne van a dokumentumban, hogy havária esetén hírzárlat van, utóbb a tulajdonos pécsi önkormányzat dönt arról, mit és hogyan hoz nyilvánosságra.

A napokban írtunk arról, hogy 400 ezret fizethet az állatkert vezetője, amiért lelőtte a szökött farkast. Ennyire bírásgolta ugyanis az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség, mert indoklásuk szerint a fokozottan védett szürke farkast engedély nélkül lőtte le.

(via Átlátszó Blog.hu)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter