Bátran lehet plakátokat tépkedni, csak előtte szólni kell a rendőröknek!

Mert, ha ez “tüntetés”, akkor semmi gond, ezt a bíróság is megerősítette. Mondjuk a plakát cég azért perelhet kártérítésért.

Szinte divat lett atomjaira tépkedni és firkálni a különféle pártok különféle plakátjait (mármint azok körében, akik erre valamiféle kényszert, netán hajlamot éreznek – szerk).

hirdetés

A Jobbikos plakátokat – vélhetően Fidesz szimpatizánsok – festik át, fújják le, radírozzák le, míg a kormány Soros plakátjait az ellenzék, vagy civilek tépik miszlikre.

És mindez teljesen rendben van, amennyiben ezt kvázi egy tüntetés részeként teszik, előre bejelentve a rendőrségen – derült ki.

Az Index részletes cikket szentel a témának, mivel a hazai bíróságok szerint is

szabad véleménynyilvánításnak számít a politikai tartalmú plakát leszedése,

legalábbis erre jutott egészen friss jelentésében a Kúria joggyakorlat-elemező csoportja, ami az alapjogi szempontok érvényesülését nézte a hétköznapi bírósági ügyekben. Nyolc bíróságnak az alapjogi eseteket tárgyaló ítéleteiből vettek mintát, és azt írják, hogy a magyar bíróságok a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva szüntették meg az eljárást minden olyan feljelentésnél, ahol politikai plakátokat szedett le valaki, másvalaki pedig rongálás miatt tett feljelentést.

A TASZ is erre jutott tavalyi cikkében, a jogvédők azt írják, hogy „a plakáttépés egy (meglehetősen radikális) véleménynyilvánítás – írja a lap.

Azt azért nem árt tudni, hogy bár “lehet” tehát plakátokat tépkedni, de

a plakátcégek ettől még kártérítési pert indíthatnak,

őket ugyanis komoly kár éri azzal, ha letépkedik, vagy megrongálják a posztereket (amikért a megrendelők komoly pénzeket fizettek, vagy néha nem annyira komolyat, de fizettek).


inVENTer_ad


Pécs sem maradhat le

Természetesen a pécsi, rutinos kormányellenes arcok sem maradhattak ki a Soros plakátok átragasztásából, erről büszkén be is számoltak a Facebookon.

19961183_10207573113445604_1110443005900033531_n

Ők egyébként már korábban is ragasztottak át kormányzati plakátot, amiből akkor rendőrségi ügy is lett.

plakát

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter