Beáldozza magát Páva Zsolt?

pava zsolt

Szinte politikai öngyilkosságot hajt végre a pécsi polgármester – mondja a közgazdász, aki a napokban több, mint érdekes pódiumbeszélgetésen vett részt. Szerinte viszont máshogy igazából nem lehet talpraállítani Pécset.

Minden ki van találva, minden meg van tervezve, lassú, de tudatos városépítés folyik a színfalak mögött – tudtuk meg. A pécsi közgáz egyetemi docense szerint a „lassúság” részben annak köszönhető, hogy nincs elég szakképzett, a potenciális befektetők számára megfelelő munkaerő a városban.

hirdetés

– Mindennek oka van, ahogy a bölcsek mondják. Pécsen 2009-től nagyon tudatos építkezés folyik, ami viszont egyáltalán nem látványos, mégha néha vannak is ilyen szakaszai. Sokkal inkább egy sziszifuszi munka ez belülről, hasonló, mint amikor valaki a puzzle-t rakosgatja – magyarázza Madár Péter.

A puzzle darabok nagyon leegyszerűsítve ezek:

– a város egészének (ide értve a Polgármesteri Hivatalt, az önkormányzati cégeket: közüzemeket, közszolgáltatókat, intézményeket, stb.) átszervezése, a város (köz)szolgáltatásainak hatékonyabbá tétele, színvonalának érdemi javítása

– a gazdaságfejlesztés infrastruktúrájának megteremtése, illetve fejlesztése: legyen hol és hová befektetni, beruházni: iparterületek, ipari csarnokok, irodaépületek építése, felújítása, a hozzájuk kapcsolódó közlekedési, energetikai beavatkozások

– városrészi központok fejlesztése (mint például a helyi piacok, parkok, egészségügyi és oktatási intézmények, stb.), hogy szebb és jobb környezetben lehessen élni

– helyi gazdasági szereplők, vállalkozók bekapcsolása a város fejlesztésébe, lehetőség szerint helyben tartani és bevonzzani a befektetői tőkét, valamint a megtermelt javakat és jövedelmeket itt tartani.

A pécsi közgáz elismert oktatója maga is segített korábban kidolgozni Pécs hosszútávú gazdaságfejlesztési tervét. Eszerint – mondja – 2009 és 2014 között a Pécs az életéért küzdött: vissza kellett hozni a várost az adósságspirálból, és stabilizálni kellett a költségvetési helyzetét, fenn kellett tartani a közszolgáltatások és az intézmények működését.

2014 óta az építkezés szakasza tart – szerinte. A jelentős részben európai és kormányzati forrásokból finanszírozott (gazdaság)fejlesztési program célja, hogy a foglalkoztatás, valamint erre építve Pécs jövedelmi pozícióinak javítása révén visszaemelje a várost az őt megillető helyre: a megyei jogú városok élvonalába.

– A politkusok többsége gyors, látványos, olcsó sikerekkel kecsegtető projektekben szeret gondolkodni, mert ők elsősorban arra gyúrnak, hogy megválasszák őket. Pécsen kissé más a helyzet, itt Páva Zsolt felvállalta ezt a lassú, idegőrlő gazdaság- és városfejlesztést, ami politikai szempontból kockázatos, mert nem várható gyors és látványos eredmény. A foglalkoztatási fókuszú, a jövedelmek termelését és megtartását célzó fejlesztési stratégia mégis ésszerű és hasznos, sőt szükséges, mert enélkül hosszútávon Pécs nem lehet képes a saját lábára állni– fejtegeti a közgazdász.

Madár Péter ugyanakkor azt mondja, Pécsen máris komoly és egyre inkább éleződő problémát jelent, hogy lasszóval kell fogni a szakképzett munkaerőt, sokszor más városokból, sőt akár a határ túloldaláról kell átcsábítani az embereket. Ezen a problémán Pécs pedig önmagában nem fog tudni változtatni, ezt csak központi kormányzati szinten és lokális összefogással (Város, PTE, Megye, Kamara) lehet(ne) orvosolni.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter